ЗДРАВЕ

Кафе при бременност – какво трябва да знаем?

Всяка жена става особено внимателна по отношение на това какво консумира, след като забременее. Има жени, които успяват да балансират със своя обичаен начин на живот и след като се озоват в това деликатно състояние. Но за дамите, свикнали да живеят на бързи обороти и да разчитат на големи количества кафе, бременността може да се окаже едно своеобразно изпитание, защото сега нуждите на организма им са обвързани с тези на живота, който се развива в тях.

По принцип всяка бъдеща майка е решена да направи необходимото, за да следва максимално лекарските препоръки и да се храни възможно най-здравословно, като гаранция за една лека и безпроблемна бременност. В този етап от живота си, предвид своето състояние, тя е по-склонна да обръща внимание на своето здраве, дори и ако това означава да се лиши от някои вредни навици.

Безспорни са свойствата на кафето, както и фактът, че се счита за универрсална ободрителна напитка. Според лекарите, бременните жени, също могат да го консумират и не е нужно да се лишават от неговите качества. То е богато на антиоксиданти, поради което въздейства благоприятно на организма.

Въпреки полезния си ефект обаче, с него не бива да се прекалява. Това се отнася особено за жените, когато са бременни. Поради енергийните си свойства и силно тонизиращо действие, то може да се окаже опасен стимулант и да доведе до определени, нежелани странични ефекти.

кафе
Кафе при бременност – какво трябва да знаем?

Повишено кръвно налягане и учестен сърдечен ритъм, са сред най-често срещаните последици от прекомерната употреба на кафе. А това, от своя страна може да се окаже опасно, както за бременната жена, така и за нейното бебе.

Друга важна особеност на кафето е, че то е диуретик. Честото изхождане може да доведе до дехидратация и да предизвика нарушения в елекролитния баланс на организма, което пък от своя страна може да способства за появата на контракции и крампи.

Освен майката, кафето стимулира и бебето като ускорява неговия пулс, а това не е желателно. Лекарите са установили, че прекомерната употреба на кафе, по време на бременността, може да доведе до различни нарушения на нервната система на плода, които да се проявят след раждането. Например проблеми със съня, свързани с трудно заспиване или често пробуждане, безспокойство и плач.

кафе
Безопасно ли е кафето при бременни жени?

Голямото количество кафе, по време на бременността, би могло да доведе и до различни вродени аномалии. Причината е в това, че то въздейства върху органите на плода още по време на тяхното формиране. Друга нежелана последица е и спонтанният аборт. Тъй като влияе на нервната система и сърдечния ритъм едновременно, ароматната напитка води до ускорено съкращение на мускулатурата, а това е предпоставка за появата на контракции.

При по-напреднала бременност, жените консумиращи повече от две чаши кафе на ден са изложени на риск от преждевременно раждане, както и на това да родят дете с ниско тегло, поради доказана връзка между маломерното тегло и кофеина.

Според лекарите, внезапният отказ от кафе е не по-малко стресиращ за организма, а с използването на неговите алтернативни варианти като черен чай и безкофеиново кафе също трябва да се внимава. Макар и на пръв поглед безобидни, те също крият своите рискове за майката и плода и е добре да бъдат консумирани, след консултация със съответния специалист.

Автор: Даниела Микова

3 thoughts on “Кафе при бременност – какво трябва да знаем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *