ЗДРАВЕ

Препоръчвани витамини за здрав черен дроб

Днес ще си поговорим за здравето на черния дроб и как бихме могли да го запазим във възможно най-добро състояние. Ще наблегнем на темата „витамини“ и ще обсъдим кои от тях влияят най-добре на нашия черен дроб. Всички знаем, че витамините са полезни за нашето здраве, но нека бъдем по-конкретни – кои от тях действат добре на този тъй важен орган в човешкото тяло?

В тази статия ще ви представим витамините, които влияят добре на работата на черния дроб. Нека започваме:

Витамин Е

Хората с наднормено тегло, например, често страдат от т.нар. мастен черен дроб. Същото важи и за онези от нас, които имат метаболитни заболявания или приемат определени лекарства. Докторите ни казват, че хората със стеатоза имат ниско ниво на витамин Е, а всичко това е заради т.нар. оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е вреден за нас, тъй като води до определен дисбаланс в организма, когато не успяваме да си осигуряваме достатъчно антиоксиданти. А те са ни нужни, тъй като успяват да неутрализират т.нар. свободни радикали. В случая витамин Е е важен, именно защото той действа като антиоксидант. Бихте могли да си го набавите с редовна консумация на храни като сьомга, авокадо, спанак, манго, ядки и други.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените витамини и минерали на лидера в сферата Vital Concept.

Витамин D

Също наричан „слънчев витамин“. Той успява да помогне за предотвратяване на всякакви възпалителни и метаболични заболявания на черния дроб. Учените са установили, че дефицитът на витамин D, което е често срещан феномен, води и до повишен риск от заболявания като цироза. Витамин D ни помага и да усвоим по-добре калция в нашия организъм.

Според научно проучване от 2013 година, липсата на достатъчно витамин D се свързва и със сериозни заболявания като хепатит B. Храни, които могат да ни доставят витамин D, са например рибата, яйцата, млечни продукти, гъби, фреш от портокали. Разбира се, той се добива и при достатъчно излагане на слънчева светлина.

Витамин C

Витамин C е друг важен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали. Установено е, че препоръчваният прием на този витамин помага да пазим черния си дроб от омазняване. Какво да хапвате? Цитрусови плодове, разбира се. А също така домати и брюкселско зеле.

Витамини от група B

Някои чернодробни заболявания би могло да бъдат причинени от липса на достатъчно витамини B1, B6 и B12. Някъде около 90% от витамин B12 се съхранява в черния дроб, което е показателно. За да бъдете „заредени“ с тези витамини, хапвайте повече листни зелени зеленчуци, банани, ядки, пилешко месо, червено месо.

3 thoughts on “Препоръчвани витамини за здрав черен дроб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *