КРАСИВАКрасота

Често задавани въпроси: Как да се грижим за себе си по време на пандемия?

На всички е ясно, че в момента, в ситуацията на пандемия, в която се намираме, маникюрът или безупречният вид на косата не са най-важното нещо на света. И все пак, имаме нужда от поддръжка, макар базова и в домашни условия. Тук обаче изникват много въпроси – как да се грижим за кожата си, ами какво да правим с косата си?

Вижте най-често задаваните въпроси за това какво да правим с външния си вид по време на кризата:

Трябва ли да слагаме слънцезащита и вкъщи?

Отговорът е твърдо да. UVA лъчите проникват и през стъклото на прозореца ви, така че слънцезащитата е абсолютно необходима, особено ако работите близо до прозорец. Уверете се, че продуктите, които използвате, са широкоспектърни (най-често обозначени със символ PA и няколко плюса), за да предпазват и именно от тези UVA лъчи, които са отговорни за преждевременното стареене.

Трябва ли да променим рутината за кожата си сега, когато сме постоянно вкъщи?

Тук отговорът е строго индивидуален. Все пак, ако не се налага да слагате грим, дайте малко почивка на лицето си. Нямате нужда от двойно почистване с тежки продукти – почистете лицето си с почистващ продукт, а след това заложете на антиоксидантен серум или лек крем. А през деня не забравяйте и слънцезащитата!

Има ли такова нещо като твърде много маски?

За съжаление, да. За всички ни е изкушаващо точно сега, докато си стоим вкъщи заради настоящата пандемия, да изпробваме различни маски върху себе си, но честото прескачане от продукт на продукт може да раздразни кожата. Това важи с особена сила, когато става въпрос за маски с киселини или пък такива с ретинол. Ограничете употребата им до веднъж седмично, а ако искате все пак по-често да си правите домашен ритуал с маски у дома – заложете на хидратиращите.

Как да запазим цвета на косата си?

Сега, когато искаме да ограничим посещенията при фризьора до минимум, се чудим какво да направим, за да бъде цветът на косата ни по-дълготраен. Според експерти, ако намалим употребата на шампоани със сулфати, това може да помогне на цвета да се задържи по-дълго. Също така, сега поне, докато сме вкъщи, можем да ограничим броя измивания на косата – така освен че помагаме на цвета да се задържи, даваме  и почивка на косата си от горещата струя вода.

Прекаленото търкане на ръцете ми със спирт може ли да изсуши кожата?

Тук отговорът е твърдо да. И освен че спиртът може да я направи невъобразимо суха, възможно е и да я разрани. Не си причинявайте това – да, пандемия е, затова мийте ръцете си често, но не прекалявайте. Освен това се снабдете с хидратиращ крем за ръце, за да подхрани кожата на ръцете ви с необходимата ѝ влага. Експерти съветват да се избягват овлажняващи формули, защото те се задържат само на повърхността. Търсете съставки, проникващи в дълбочина, като хиалуронова киселина, витамин А, витамин C или пептиди.

Автор: Десислава Ценова

One thought on “Често задавани въпроси: Как да се грижим за себе си по време на пандемия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *