ЗДРАВЕ

Папая – невероятен плод, който бори диабета и помага на зрението

Папая представлява тропически храст, достигащ 6-9 м височина. Плодовете на папаята приличат външно на пъпеш. Вътрешно е розово-оранжева, като в средата има много черни семена. На вкус папаята прилича на праскова и пъпеш едновременно.

Неслучайно Христофор Колумб, опитвайки папая през 15. век, казва, че е „плод на ангелите”. Папаята наистина е ароматен, сочен и вкусен плод, а освен това и богат на много полезни вещества.

Съдържание на папаята

Този наистина невероятен плод с нестандартен вкус е богат на антиоксиданти, фибри, минерали и много витамини, най-вече витамин С.

В една чаша сок от папая се откриват едва 64 калории, 0,5 г мазнини и 1 г протеин, а въглехидратите са 16 г, фибрите – 2,5 г, има 11 г захар и 29 мг калций.

Освен витамин С, папаята съдържа витамини А, Е, К, В6, както и желязо, цинк, магнезий, бета-каротин, фолати.

Заради този изключителен химичен състав папаята оказва положителен ефект върху здравето в различни насоки.

Ползи от папаята

Укрепва сърдечно-съдовата система

Антиоксидантите, ликопенът и витамините А и С в папаята подпомагат функционирането на сърдечно-съдовата система и поддържат сърцето. От друга страна, кръвното налягане се поддържа в норми, благодарение на калия.

Намалява риска от рак

Голямото количество антиоксиданти в папаята противодействат на свободните радикали, които причиняват ракови образувания.

Бета-каротинът в папаята потиска развитието на раковите клетки.

папая
Папая е плод, криещ множество ползи за нашето здраве

Улеснява храносмилането

Храносмилателната система работи по-добре, което се дължи на ензима папаин. Консумацията на папая намалява възможността от подуване на стомаха и образуването на газове, от разстройство, а освен това и чревният тракт работи по-добре. Фибрите в папаята облекчават проблеми, свързани със запек.

Предпазва от диабет

Папаята има свойството да удължава усвояването на глюкозата. Така се предотвратява риска от рязката промяна на нивата й. При прием на близо 2,5 г фибри дневно чрез консумация на 1 чаша сок от папая може да се контролира кръвната захар.

Помага на зрението

Бета-каротинът, който в папаята е повече от този в морковите, се отразява много добре на очите. Той предотвратява появата на дегенеративни заболявания на ретината и очния нерв. Действието му се подсилва от витамин С, който допринася за неговото усвояване.

Ензимът папаин в папаята помага и при повишена температура, за заздравяване на следоперационни рани, против язва и отоци.

Най-често узрялата папая се консумира прясна и белена, с отстранени семки и поднесена с лайм и лимони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *