ЗДРАВЕ

Стафидена вода – какво е това и за какво се използва?

Най-вероятно поне един път в живота си сте яли стафиди – популярните сушени плодове, които слагаме в различни сладкиши, а можем и да консумирате просто ей така. Но чували ли сте някога за стафидена вода и знаете ли за какво се използва тя?

Освен че са вкусни, стафидите са и полезни. Те имат високо съдържание на витамин А, калций, желязо, селен, магнезий, холин и витамин К1. Напоследък все по-популярно става и консумирането на стафидена вода сутрин, веднага след ставане и на гладен стомах. Но защо?

Древната наука за здраве Аюрведа ни подсказва, че винаги можем да използваме стафидена вода, за да пречистим тялото си. Тя има доказани детоксикиращи свойства, благодарение на многото антиоксиданти и диетични фибри в сушените плодове.

Сигурно знаете, но антиоксидантите помагат на черния ни дроб функционира правилно и успява да изпълнява своята главна роля – да ни детоксикира. От друга страна, фибрите помагат на нашата перисталтика и помагат на работата на червата ни.

От друга страна, стафидената вода повишава и нашите нива на енергия. Това се случва заради високото количество естествени захари, съдържащи се в стафидите. Една чаша сутрин на гладно ще ви зареди с достатъчно енергия, за да свършите задачите си. Определено ще ви придаде един отличен старт на деня.

Установено е също така, че редовната консумация на стафиди спомага за понижаване на систоличното и диастолично кръвно налягане.

Не на последно място, стафидите могат да ви бъдат полезни за понижаване на стойностите на окисления холестерол с ниска плътност. Това пък ще ви помогне да намалите рисковете от евентуално сърдечно заболяване.

Как се приготвя стафидена вода?

Като начало ви препоръчваме да консумирате стафиди, които нямат добавени захари. Пригответе 400 мл. вряща вода и поставете вътре около 150 гр. стафиди. Гледайте да са предварително изплакнати. Уверете се, че плодовете ще врят поне 20 минути. След това ги оставете във водата да киснат през нощта. На сутринта прецедете водата. След като я консумирате, изчакайте около половин час и преминете към закуска. Самите накиснати стафиди безпроблемно можете да ползвате за зърнени закуски или смутита, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *