ЗДРАВЕ

Тайният свят на годжи бери

В последно време стана тенденция хората да се хранят по-здравословно. Дали, защото са открили смисъла и тайната на здравето,  или просто, за да са в час с поредните модерни влечения. Съществуват много хранителни продукти, за които не подозираме, а и дори да сме запознати с тяхната същност, не предполагаме какви тайни крият.  Днес ще се разпознаем с една хранителна съставка, намираща място в много от ежедневните ни ястия в последно време. Нека се промъкнем по-отблизо в тайнствения свят на годжи бери.

В Тибет годжито се възприема като национално съкровище, познато също като ключа към вечната младост. Широко вариращите полезни свойства на плода се дължат на неговия уникален състав – богат е на витамини,  минерали,  микроелементи, полизахариди, аминокиселини и белтъчини, надвишаващи многократно тези, съдържащи се в зърнените култури. Звучи като един пълен „бъркоч“ от полезни съставки, дори за секунда го чувстваш като нещо нереално. Но е факт – годжи бери е именно този „бъркоч“, който можем да наречем „злато за организма“.

Лечебни свойства:

Лечебните свойства на малките червени зрънца са доказани в медицинската практика и потвърдени от много научни институти по света. Берито се използва успешно за лечението на едни от най-тежките смъртоностни заболявания,  като например рака. В източната клинична практика плодовете се използват за спиране растежа на туморите,  тъй като високите дози витамин C позволяват да се ограничи драстично деленето на раковите клетки. Често се използват и за намаляване на страничните ефекти на химио и лъчетерапията. Поредното фантастично твърдение за тези дребни плодчета, но фактите говорят сами по себе си. Доказано от научни изследователи и медицински лица, годжи бери се превъплъщава в ролята на „източник на здраве„. Може ли човек да спори с доказаните факти?

Други лечебни качества на червените зрънца са:

Забавя стареенето на клетките;

Помага в борбата с автоимунните заболявания;

Лекува респираторни заболявания и подпомага дишането;

Подпомага детоксикацията на тялото, извеждайки тежките метали и токсини;

Дава енергия и издръжливост, повишава либидото;

Регулира кръвното налягане;

Подобрява зрението;

Подпомага храносмилането и способства за редукцията на наднорменото тегло

годжи бери
Една малка порция годжи бери върши чудеса за здравето.
Консумиране:

Годжи бери може да се консумира в сушена или прясна форма,  както и под формата на сокове. В Тибет и Китай се консумира ежедневно и понякога в доста високи дози, но трябва да се има предвид, че дозировката зависи от индивидуалността на всеки човек да усвои плода и по-конкретно от неговата храносмилателна система. С началния прием може да се усети рязка промяна в организма, поради балансирането и прочистването на най–важните органи – черен дроб, бъбреци и черва. При наличие на неприятни симптоми, намалете дозата или преустановете временно приема.

Рецепти:

1) Здравословна свежа салата

Необходими съставки:

 • Киноа – червена и бяла
 • Зелена салата
 • Моркови
 • Годжи бери

2 ) Вкусни годжи бонбони:

Необходими съставки:

 • Годжи бери – 50г.
 • Червени боровинки – 30г сушени
 • Фурми – 50г. обезкостени
 • Бадеми – 50г. сурови
 • Мед – 40г.
 • Вода – 1-2 супени лъжици, ако е необходимо
 • Какао или кокосови стърготини – за овалване

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват в блендер. Пасират се, докато се образува лепкава смес. Ако сместа е прекалено суха, се добавят 1-2 супени лъжици вода. От тестото се оформят топчета, овалват се в какао или кокосови стърготини и се съхраняват в хладилника.

Автор: Антония Богданова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *