Тайният свят на годжи бери
В последно време стана тенденция хората да се хранят по-здравословно. Дали, защото са открили смисъла и тайната на здравето, или просто, за да са в час с поредните модерни влечения. Съществуват много хранителни продукти, за които не подозираме, а и дори да сме запознати с тяхната същност, не предполагаме какви тайни крият. Днес ще се разпознаем с една хранителна съставка, намираща място в много от ежедневните ни ястия в последно време. Нека се промъкнем по-отблизо в тайнствения свят на годжи бери.
В Тибет годжито се възприема като национално съкровище, познато също като ключа към вечната младост. Широко вариращите полезни свойства на плода се дължат на неговия уникален състав – богат е на витамини, минерали, микроелементи, полизахариди, аминокиселини и белтъчини, надвишаващи многократно тези, съдържащи се в зърнените култури. Звучи като един пълен „бъркоч“ от полезни съставки, дори за секунда го чувстваш като нещо нереално. Но е факт – годжи бери е именно този „бъркоч“, който можем да наречем „злато за организма“.
Лечебни свойства:
Лечебните свойства на малките червени зрънца са доказани в медицинската практика и потвърдени от много научни институти по света. Берито се използва успешно за лечението на едни от най-тежките смъртоностни заболявания, като например рака. В източната клинична практика плодовете се използват за спиране растежа на туморите, тъй като високите дози витамин C позволяват да се ограничи драстично деленето на раковите клетки. Често се използват и за намаляване на страничните ефекти на химио и лъчетерапията. Поредното фантастично твърдение за тези дребни плодчета, но фактите говорят сами по себе си. Доказано от научни изследователи и медицински лица, годжи бери се превъплъщава в ролята на „източник на здраве„. Може ли човек да спори с доказаните факти?
Други лечебни качества на червените зрънца са:
Забавя стареенето на клетките;
Помага в борбата с автоимунните заболявания;
Лекува респираторни заболявания и подпомага дишането;
Подпомага детоксикацията на тялото, извеждайки тежките метали и токсини;
Дава енергия и издръжливост, повишава либидото;
Регулира кръвното налягане;
Подобрява зрението;
Подпомага храносмилането и способства за редукцията на наднорменото тегло
Консумиране:
Годжи бери може да се консумира в сушена или прясна форма, както и под формата на сокове. В Тибет и Китай се консумира ежедневно и понякога в доста високи дози, но трябва да се има предвид, че дозировката зависи от индивидуалността на всеки човек да усвои плода и по-конкретно от неговата храносмилателна система. С началния прием може да се усети рязка промяна в организма, поради балансирането и прочистването на най–важните органи – черен дроб, бъбреци и черва. При наличие на неприятни симптоми, намалете дозата или преустановете временно приема.
Рецепти:
1) Здравословна свежа салата
Необходими съставки:
- Киноа – червена и бяла
- Зелена салата
- Моркови
- Годжи бери
2 ) Вкусни годжи бонбони:
Необходими съставки:
- Годжи бери – 50г.
- Червени боровинки – 30г сушени
- Фурми – 50г. обезкостени
- Бадеми – 50г. сурови
- Мед – 40г.
- Вода – 1-2 супени лъжици, ако е необходимо
- Какао или кокосови стърготини – за овалване
Начин на приготвяне:
Всички съставки се смесват в блендер. Пасират се, докато се образува лепкава смес. Ако сместа е прекалено суха, се добавят 1-2 супени лъжици вода. От тестото се оформят топчета, овалват се в какао или кокосови стърготини и се съхраняват в хладилника.
Автор: Антония Богданова