ЗДРАВЕ

Киноа – семената с безспорни ползи за здравето

Киноа е зърноподобна култура, която в последните години става все по-популярна и в България. Още древните инки са я наричали „майка на всички зърнени култури“. Днес нейните ползи за здравето са безспорни. Милиони хора по цялото земно кълбо ѝ се доверяват и я включват активно в менюто си. Но с какво точно киноата допринася за нашето по-добро и крепко здраве? Нека хвърлим повече светлина по този въпрос.

Киноата е богата на минерали

В киноата се съдържат богато количество минерали, които са жизнено важни за човешкия организъм. Установено е, че в една чаена чаша от семената се съдържат около 50% от препоръчителната дневна доза минерали за деня. В това число влизат желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед и манган. Всичко това прави киноата особено полезна за сърцето, бъбреците, костите, мускулите и имунната система.

Съдържа много фибри

Знаете ли колко фибри съдържа една чаша киноа? Отговорът ще ви впечатли – 12 грама! Само ще ви подскажем, че според данните на медицинския център UCSF, хората се нуждаят от средно между 25 и 30 грама фибри на ден. Сами можете да изчислите, че само една чаша киноа на ден формира почти 50% от препоръчвания дневен прием фибри на ден. Адекватният прием на фибри е важен за човешкия организъм, допринасяйки за лесно и бързо изхождане, здраво дебело черво, по-нисък холестерол, понижена кръвна захар и по-бързо отслабване, създавайки усещане на ситост. Тъй че бързо запретвайте ръкави и си пригответе нещо с киноа.

Богато съдържание на пълноценен протеин

Особено ако сте вегетарианци или вегани, набавяйки си белтъчини от растителни продукти, ще се радвате да разберете, че киноата е изключително богата на пълноценен протеин. Тя съдържа всички осем аминокиселини, които можем да наречем незаменими. Това е сравнително рядко срещано качество в растителния свят. Още един плюс за киноа!

киноа
Семената на киноата съдържат множество ползи за здравето

Богато съдържание и на антиоксиданти

Антиоксидантите в човешкото тяло са изключително важни, защото те ни помагат да се борим успешно със свободните радикали. Те укрепват нашите имунни системи и се борят с възпаленията. Хубавата новина за любителите на киноа е, че семената от това растение, при редовна употреба, намаляват съществено процесите на възпаление. Още една страхотна причина да пробвате киноа!

Киноата е богата на лизин

Когато говорим за зърнени култури, киноа е един от лидерите по богато съдържание на лизин. Това е специфична есенциална аминокиселина, която нашето тяло не може да произвежда. Поради това ние трябва да си я набавяме чрез храната, която консумираме. А киноа е вариант за това. Лизинът е полезен за нас поради множество различни причини. Той помага при лечение на херпес или възпалено гърло, като регулира и нивата на кръвната захар. Освен това, лизинът подобрява абсорбсцията на някои хранителни вещества. Помагаи за здравината на костите. Установено е, че лизинът има добър ефект при симптоми на стрес и безпокойство.

киноа
Киноа е едно страхотно (и здравословно) попълнение за вашето меню

В киноа има високо съдържание на витамин B2

Витамин B2 е известен още като рибофлавин. Той има някои специфични ползи, свързани с енергията, която имаме. Тялото ни не може да го произвежда, но той е важен, защото превръща захарта в енергия. Поради това е важно да го приемаме чрез храната, когато това е възможно. А това е възможно чрез киноа. Той допринася за производството на червени кръвни клетки, както и за повишена активност на щитовидната жлеза. Установено е, че витамин B2 има доказани ползи и за здравето на очите.

Има различни начини, по които бихте могли да вкарате киноа в своето ежедневно меню. Много хора го правят, включвайки семената в своята салата, например.

киноа
Чудите се как да консумирате киноа? Пробвайте да я вкарате към своята ежедневна салата

Някои мексиканци приготвят своите традиционни бурито, прибавяйки киноа към тях. Това също е вариант. Можете да си направите и т.нар. „купа с киноа“, при която просто добавяте към една купа киноа нещата, които обичате. Така всичко ще бъде изцяло по ваш вкус. Е, готови ли сте да пробвате киноа още днес?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *