РЕЦЕПТИ

Месене на козунак – десет съвета, за да стане добре

Остават броени дни до един от най-светлите християнски празници – Великден. Традиционно на нашата трапеза трябва да присъстват някои определени неща – вкусно агнешко месо, красиво боядисани яйца и разбира се – козунак. Повечето хора предпочитат да си купят готов козунак от магазина, защото така е по-лесно, а и не всеки умее да си го прави сам. Мнозина други обаче предпочитат да си го омесят сами.

Днес ще засегнем именно темата за домашния козунак и как най-сполучливо той да бъде омесен. Едно от предимствата на домашната храна е, че вие контролирате напълно процеса по нейното приготвяне. Така можете да сте сигурни, че в нея не присъстват вредни съставки и химия. Ето десет наистина ценни съвета при месенето на козунак, които трябва да имате предвид.

1. Козунак се меси на топло. Ако е възможно, направете така, че стаята, където месите козунака, да е наистина топла. Това ще помогне на тестото да стане по-ефирно и пухкаво след изпичането му.

2. Търсете по-голяма бухналост както с растителна, така и с животинска мазнина. Не е задължително да правите своя козунак със свинска мас. Спокойно можете да вкарате в рецептата си традиционно масло, разтопено на водна баня. Ще ви потрябва и обикновено олио. Недейте да използвате зехтин, защото така ще направите козунака си горчив.

3. Колкото повече яйца, толкова по-добре. Недейте да пестите от яйцата. Майсторите разказват, че е прието на килограм брашно да се сложат между 6 и 8 яйца.

4. Оставете да втаса на топло за минимум един час. В кухнята не трябва да бъдете нетърпеливи. Когато стане – тогава. Още по-добре е да заложите на двойно втасване – един път след омесването и веднъж след като е оформен и поставен в тавата.

5. Месете докато почувствате умора. Старите хора казват, че козуначеното тесто трябва да се удари поне сто пъти в плота, а след това отново да се премеси. Е, ние ще ви кажем, че не е нужно да сте чак толкова агресивни. Но запомнете, че всяко усилие от ваша страна означава по-добър вкус.

6. Винаги добавяйте нещо от себе си. Запомнете, че тук можете да проявите фантазия и да добавите различни съставки към своя козунак. Най-известните такива са стафиди, орехи, бадеми, шоколад, локум и други. Импровизирайте!

7. Не слагайте козунака в твърде малка тава. Не забравяйте, че когато го печете, неговият обем ще се удвои. Преценете съда според това.

8. Не го оформяйте като хляб или обикновена питка. Един от най-простите начини е да разделите тестото на две еднакви части, оформяйки ги на продълговати ленти и да ги осучете една около друга.

9. Преди печене – намажете с разбит жълтък и малко вода. Също така, след това можете да посипете и с малко захар. По този начин той ще излезе от фурната с апетитна хрупкава и кафеникава коричка. Отдолу пък ще се крие мекичка сърцевина.

10. Недейте да печете на твърде силна фурна. 180 градуса ще ви бъдат напълно достатъчни за печенето на козунака. Добра идея е да следите по кората, дали трябва да го извадите или да го оставите за още малко.

One thought on “Месене на козунак – десет съвета, за да стане добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *