СЕМЕЙСТВО

Секс след раждане – кога е безопасно?

Колко скоро след раждане мога да правя секс? Вероятно това е въпрос, който милиони жени си задават всеки ден. И има много основания за това, разбира се.

Раждането е истинско изпитание за дамите, като вагината е един от най-потърпевшите органи при подобно преживяване. При раждане тя претърпява множество изменения и трансформации, за да може нашите бебчета да се появят на бял свят. Именно поради това много жени се страхуват да правят секс в дните или седмиците след раждане на дете.

Голяма част от лекарите ще ви кажат, че трябва да изчакате поне шест седмици, преди отново да правите секс след раждане. Много други обаче смятат, че това е строго индивидуално и различните жени се възстановяват с различна бързина. В крайна сметка, нашата физиология се различава една от друга.

Смята се, че именно за въпросните шест седмици матката на жена възвръща нормалния си размер. Ако се е случило така, че при раждането са се появили разкъсвания и наранявания, тогава този процес ще бъде по-дълъг.

Д-р Дженифър Конти е професор по акушерство и гинекология в Станфордския университет. Тя споделя в интервю, че вагините са изключително устойчиви и еластични органи. Именно поради това, дори и да е имало разкъсвания при раждане, вагината се възстановява бързо. Понякога е въпрос на седмици и вече дори не личи, че въпросната жена е раждала.

секс
Секс след раждане – кога можем да го правим?

Д-р Конти е на мнение, че ако ще правим секс след раждане, много е важно да обърнем внимание на нашето емоционално състояние и да се запитаме – готови ли сме наистина? Тя напомня, че при раждане хормоните на жените се „разбъркват“ по начини, по които мъжете ни често не успяват да разберат. Д-р Конти посочва, че не бива да се чувстваме виновни ако либидото ни е ниско след раждането. Някои мъже се сърдят в подобни ситуации, но е важно да им бъде обяснено, че това е наистина особен етап за жените в психологически план.

Основният съвет на д-р Дженифър Конти е следният – недейте да избързвате, само и само за да не разсърдите партньора си. Не забравяйте, че това е вашето тяло и вашата психика, поради което не бива да правите компромиси. Ако не се чувствате готови за сексуален акт, просто не го правете.

One thought on “Секс след раждане – кога е безопасно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *