СЕМЕЙСТВО

Коя е перфектната възраст за раждане на дете?

Кога една жена да стане майка за първи път, е отговорно решение. Някои жени искат да родят рано и да станат баби на по-млади години. Други трупат знания и умения, градят кариера и едва тогава предприемат тази важна стъпка. И така стигаме до въпроса – коя е оптималната възраст за раждане на дете?

Има ли „ранна” и „късна” възраст за раждане на първо дете?

Преди около десетина години се смяташе, че колкото по-рано роди една жена, толкова по-добре ще се отрази това на тялото й и на детето. За „нормална” детеродна възраст се приемаше 18-25 години. Постепенно се увеличи на 28, а след това и на 30. Все още в нашите болници обаче жените, бременни след 30-годишна възраст, се наричат „стари”.

За промените във възрастта на жените, раждащи за първи път, пред радио „Спутник” разказва акушер-гинекологът д-р Стела Узденова.

Тъй като е член на Международната асоциация на акушер-гинеколозите, въз основа на различни данни  и на свои наблюдения от практиката тя споделя, че най-подходящата възраст за раждане е възрастта между 20 и 35 години.

Това обаче не означава, че надхвърлилите 35 години жени не могат да родят безопасно. Наистина, раждането може да се усложни, защото тялото е било подложено на различни вредни влияния от околната среда. Но в никакъв случай жената не трябва да се отказва от бременност, защото дори и да възникнат проблеми, може да остане в предродилна клиника до раждането. А вече има и доста жени, родили на 46г. за първи път.

бременност
Кога е перфектното време да родим бебе?

Какви са плюсовете на по-късното раждане?

Не само д-р Узденова смята, че възрастта за раждане всъщност няма значение, ако жената е готова и се чувства добре.

Португалски учени от университета в Коимбра дори заявяват, че родилите за първи път на 30 и повече години жени, живеят по-дълго. Заключението им е, че това се дължи на щастливо изживяната младост. А освен това „закъснелите” майки не са така чувствителни към сенилна деменция.

Според редица психолози и социолози жените, ставащи майки след 30-те, са със по-стабилна психика, затова и имат по-устойчива нервна система.

Други са на мнение, че когато майките на първо дете са по-образовани и успешни, са в състояние да си осигурят по-качествен живот, засягащ пак дълголетието.

И макар че вече е ясна идеалната граница за раждане на първо дете, всичко е строго индивидуално. Важното е жената да е здрава и готова да поеме отговорност за дете. А да си майка на всяка една възраст е прекрасно.

One thought on “Коя е перфектната възраст за раждане на дете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *