ЗДРАВЕ

Какво ще се случи, ако всяка нощ спим с чорапи?

Повечето хора спим боси, но пък има немалко други, които имат навика да спят с чорапи. Истината е, че има и лекари, които съветват през зимния сезон да затопляме допълнително краката си. Както добре знаем, важно е крачетата ни да са топли, защото нали сте чували старата поговорка – „човек се разболява от краката“.

А знаете ли какво ще се случи с тялото ви, ако изберете всяка нощ да спите с чифт чорапи?

Науката отдавна е установила, че когато краката ни се затоплят, нашите кръвоносни съдове се разширяват, а топлината „тръгва“ по тялото. По този начин мозъкът ни получава сигнал, че е време да спим. Това може да ни позволи да заспим цели 15 минути по-рано от обикновено. Така поне твърдят учени от университетската психиатрия в швейцарския град Базел.

Но ето и какво още ще се случи, ако всяка вечер заспиваме с чорапки на краката си.

По-бързо заспиване

Както вече казахме, по-топлите крака ще предадат на мозъка сигнал, че е време за сън. Ако смятате, че заспивате твърде късно и това ви пречи, спането с чорапи е нещо, което бихте могли да изпробвате. Някои изследвания показват взаимовръзка между разширяването на кръвоносните съдове на крайниците (т.нар. вазодилатация) и скоростта на заспиване.

Вярвате или не, повече оргазми

Принципно на чорапите се гледа като на нещо, което убива еротиката и трябва да се избягва при секс. Учени от университета в Грьонинген обаче установяват, че ако спим редовно с чорапи, това може да доведе до впечатляващите 80% достигане на оргазъм по време на секс. Само за сравнение, ако спите боси, оргазмите ще дойдат само при 50% от случаите.

чорапи

Сухата кожа ще се омекоти с чорапи

Има много хора, които при събуждане установяват, че краката им са доста сухи. Това важи особено за зимните месеци, когато е нормално температурите да падат. Това може да доведе и до естетични проблеми, както добре знаем. Затова обуйте чорапите преди лягане и не мислете за този проблем.

Помагат при т.нар. синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е рядко заболяване, при което поразени са нашите кръвни клетки. Обикновено то предизвиква изстудяване на крайниците, особено когато има наличие на ниска температура или прекомерен стрес.

чорапи

Против изпотяване и жега

Как точно става това? Ами, доста е просто. Чорапите помагат да регулираме температурата на тялото ни. Така на него вече не му се налага да доставя топлина до своите най-отдалечени части, тоест – крайниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *