СВОБОДНО ВРЕМЕ

Бебеносеща София

„Бебеносеща София“ е фотографски проект на Калина Серафимова. Ето какво споделя тя за тази чудесна инициатива:

„Бебеносеща София е естествено продължение на работата ми по популяризирането на бебеносенето в България. Другата инициатива, по която работя, заедно с приятелката ми Станислава Славчева – Бебеносещия календар,  има реализирани 3 издания за 2018, 2019 и 2020 г. като предстои ново издание за 2022 г., а всички приходи от неговата продажба се даряват на Българската Коледа. 

В Бебеносеща София акцентът се премества от носилките за бебеносене и към града – заснех 16 сесии на различни места в столицата – емблематични за града или леко позабравени. Чрез тях искам да покажа София като туристическа дестинация и град, богат на история и красиви места. Изключително много благодаря на всички участници за доверието в мен и готовността да се включат. Пред обектива ми отново застанаха известни родители: Весела Бабинова и Владимир Зомбори, Евелин Костова, Петя Дикова и Илиян Любомиров, Вики Терзийска, Златина и Симеон Гълъбови, Деси Цонева и Константина Живова. Убедена съм, че чрез тях идеята за бебеносенето ще стигне до по-голям кръг семейства и ще разбие стереотипите и старите виждания за това удобство. Бебеносенето е вековна традиция, която освен изключително приятна и услесняваща родителите е много полезна за самото бебе. Работата ми в тази насока е водена от желанието ми да популяризирам ползите от него, а именно – профилактика на луксацията на ставите, успокояване на симптомите на рефлукс, успокояване на плач,  стабилизиране на отделните системи в тялото,  подобряване на здравословното състояние при недоносени деца, по-добра комуникация родител-бебе, активна симулация на всички сетива и други.

 В сесиите присъстват различни ергономични носилки – тъкан слинг, ергономична раница, хибридна раница, мей-тай и еластичен слинг, а десените са неизчерпаеми! За всяка сесия сме съчетали подходящ модел носилка, според възрастта на детето и символиката и цветовете на мястото. 

Бебеносеща София

Снимките са осъществени на различни забележителности  – Храм-паметника Св. Александър Невски, Националния исторически музей, Ротондата, бул. Витоша, Националната библиотека, Камбаните, двореца Врана, Ботаническата градина, Боянската църква, Бизнес парка и други. Изключително съм щастлива, че получих разрешение и сърдействие за снимки в тези музеи и забележителности, както и в софийското метро. Мисля, че по този начин сесиите станаха по-различни и пълноценни – дават по-цялостна картина на града и неговите красиви места. 

Бебеносеща София

Като фотограф, превърнал хобито си в професия, силно вярвам, че за да запазя удоволствието от това, което правя, трябва да реализирам собствени творчески проекти и да си отправям нови и нови предизвикателства. Изпълнението на този проект беше именно това.

Бебеносеща София

Проектът можете да разгледате на https://kalinaserafimova.com/bebenoseshta-sofia/

Когато мерките против коронавируса позволяват това, ще бъде организиранa и интерактивна изложба, на която освен да се насладите на най-добрите фотографии от проекта ще можете и да получите консултация по бебеносене и да тестване различни ергномични носилки.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *