РЕЦЕПТИ

Скордаля – чесновият сос, който слагаме към рибата

Ако сте почитатели на пържената или печена риба, вероятно сте чували за соса с чеснов вкус, наречен скордаля. Особено ако често посещавате рибни ресторанти край морето, няма как поне веднъж да не сте го опитвали. Той е една класическа гръцка рецепта.

Но как можете да си приготвите скордаля в домашни условия? В тази статия ще ви разкрием как се прави този толкова характерен сос, който представлява перфектното финално докосване за вашата риба. Особено ако си падате по чесновия сос, няма как да не ви хареса.

Самото име на соса е свързано с чесъна, тъй като идва от думата „скордо“ („чесън“). Ето как се приготвя скордалята, поне в повечето случаи.

Необходимите продукти са както следва:

  • между 6 и 8 едри скилидки чесън
  • 2 ч.ч. натрошен сух хляб
  • 1/2 ч.ч. орехови ядки
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1/4 ч.ч. оцет или лимонов сок
  • сол

Начин на приготвяне: Първата стъпка е да запържите до златисто натрошения хляб, като използвате мазнината от приготвянето на рибата. Накиснете го за 1-2 минути и отцедете добре. Следващата ви задача е да счукате чесъна със солта на каша, като прибавяте отцедения хляб. Разбъркайте. Постепенно добавете зехтина и оцета на тънка струйка. Бъркайте с дървена лъжица или миксер, като целта ви е да получите кремообразна структура. Последната ви стъпка е да добавите смлените орехови ядки. Сервирайте с приготвената риба и се радвайте на чудесния вкус на скордалята.

Дори и първия път да не ви се получи добре, не се страхувайте да пробвате отново, докато не стане както трябва. Наближава летният сезон, когато често ще похапваме пържена риба и ще се радваме на морето. Не е нужно да посещавате скъпи ресторанти, за да хапвате риба със скордаля. Спокойно можете да я приготвите и в домашни условия. Както виждате, няма нищо сложно в рецептата.

За още добри и качествени рецепти, следете внимателно нашата секция на сайта. Ще продължим да ви изненадваме приятно.

One thought on “Скордаля – чесновият сос, който слагаме към рибата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *