Най-лесните домашни крутони
Какво е вкусна домашна крем супа без крутони? Е, не че не обичаме да си я хапваме с препечена филийка например, но безспорно крутоните са по-доброто допълнение. Те са ароматни, приятно хрупкави и носят вкуса на любимите ни подправки.
Сигурно вече се досещате, че не е никак трудно да си ги приготвите сами у дома. Можете да ги изпържите на тиган, но ще бъдат по-мазни и не толкова здравословни, затова ще ви споделим как да ги направите бързо и лесно във фурната.
Необходими съставки:
Няколко филии хляб (зависи какво количество крутони планирате да приготвите)
Зехтин
Подправки по избор (ние използваме риган, мащерка, чесън на прах, черен пипер)
Прочетете още: Три топли супи за студените месеци
Начин на приготвяне:
Първата стъпка при приготвянето на домашни крутони е да нарежете филийките хляб на малки кубчета.
След това покрийте достатъчно голяма тава с хартия за печене и изсипете кубчетата върху нея. Залейте със зехтин и разбъркайте хубаво, най-добре с ръка, за да достигне мазнината до всички крутони. След това поръсете внимателно с избраните от вас подправки, като пак разбъркате много добре, за да се овкусят всички кубчета.
Последната стъпка е да сложите вашите крутони да се пекат във фурната. Съветваме ви да я загреете предварително на около 200 градуса, след което печете за 10-ина минути. Най-добре ги наблюдавайте внимателно, защото може да е нужно и по-малко време, в зависимост от това колко силна е печката ви. Не рискувайте да ги препечете прекалено, но и не ги изваждайте меки.
Когато са готови, изсипете ги в голяма купа, покрита с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.
Това е всичко. Готови са за сервиране.
Можете да ги добавите както към крем супа, каквото е класическото им приложение, така и към някои видове салати.
Да ви е сладко.