ЗДРАВЕ

Селен: елементът на младостта

Минералът селен се намира в почвата, водата и някои храни. Приемът му е необходим за правилното функциониране на редица процеси в нашето тяло като например поддържането на когнитивните функции, здравата имунна система и плодовитостта при мъжете и жените. Той допринася за метаболизма на щитовидните хормони и синтеза на ДНК, и помага за защита от окислителни увреждания и инфекции.

По-голямата част от селена в организма се набавя от диетата. Количеството селен в храната зависи от това къде расте или къде се отглежда. Рачешкото месо, черният дроб, рибата, домашните птици, пшеницата, бразилските орехи, кафявият ориз и яйцата като цяло са добри източници на селен. Количеството селен в почвите варира много по целия свят, което означава, че храните, отглеждани в тези почви, също имат различни нива на селен. В САЩ,  Източните крайбрежни равнини и Тихоокеанският северозапад има най-ниски нива на този микроелемент. Хората в тези региони естествено приемат около 60 до 90 микрограма селен на ден.

Този елемент в човешкото тяло се намира най-вече в скелетната мускулна тъкан. Наричат го ‘‘елементът на младостта“, тъй като спомага за хидратацията, еластичността и здравината на кожата, косата, ноктите. 

Селенът може да помогне за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, когнитивния спад, което означава нарушения, свързани с мисленето, рак и други. Употребата му намалява възпалението и предотвратява натрупването на тромбоцити.

Освен че е свързан с младостта във физически план, приемането на този елемент има ползотворно действие и върху умствените процеси, като забавя когнитивния спад при възрастните хора. Добавките със селен все още не се предписват за хора, изложени на риск от заболявания като Алцхаймер, въпреки че може да има роля в превенцията на заболяването, което все още се изследва.

Друга важна полза от употребата на селена е производството и метаболизирането на хормона на щитовидната жлеза.

Твърди се, че селенът е съставката, която предпазва от Covid-19. Има влияние върху РНК-вирусите, какъвто е коронавирусът. Лекари съветват  количеството, което се приема, да е колкото е профилактичната доза – от 50 до 100 микрограма дневно. 

Разбира се, не бива да се прекалява с приема на този минерал. Предозирането с него води до лош дъх, повишена температура, гадене, чернодробни проблеми, бъбречни и сърдечносъдови усложнения. 

Наличието на твърде високи нива на селен би могло да причини смърт. Също така продължителното му приемане може да доведе до повишен риск от рак на кожата, рак на простатата и диабет.

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *