ЗДРАВЕ

Рак на щитовидната жлеза – диагностика и лечение

Щитовидната жлеза е много малка по размери, но изключително важна за организма. Тя има форма, наподобяваща пеперуда и се намира в предната част на шията. Ракът на щитовидната жлеза поразява повече жените преди и след 40 годишна възраст, непосредствено около менопаузата. Той се среща по-рядко, в сравнение с другите онкологични женски болести и ако се лекува, в 90% от случаите води до оздравяване.

Статистиката показва, че в България има около 7 000 души, болни от рак на щитовидната жлеза. Но в действителност те са много повече, просто не го знаят – той не е толкова агресивен, развива се по-бавно, дори с десетилетия. В първите си стадии протича асимптомно.

Рискови фактори

  • Излагане на радиация
  • Замърсена околна среда
  • Рентгеново облъчване 

След болести на щитовидната жлеза, които остават недоизлекувани:

  • хашимото
  • високи нива на тироиден стимулиращ хормон (TSH) при жени с гуша
  • нелекувана тиреоидна хиперплазия
  1. Наследствен фактор
  1. Повторно забременяване непосредствено след раждане
  1. Жени над 40 години и мъже над 70 години

Симптоми при рак на щитовидната жлеза

В първите си стадии заболяването протича с почти незабележими симптоми, които обикновено човек отдава на някакво друго неразположение. Затова е полезно да сме запознати добре със симптоматиката и ако забележим, че имаме някой от тези признаци, незабавно да отидем на преглед при ендокринолог. Той е, който установява наличието на болестта.

Симптомите са следните:

● Бучка / подутина на шията

● Подути лимфни възли на врата

● Постоянно възпалено гърло

● Трудности при преглъщане

● Проблеми с дишането, задух

● Болки в ушите

● Дрезгав, променен глас

● Кашлица, непровокирана от настинка и грип

Видове рак на щитовидната жлеза

Папиларен карцином – по-често се проявява при жени под 40 години. С най-голямо разпространение, но и с най-добри прогнози. С десетилетия не се променя, не дава лесно метастази, подлежи на излекуване.

■ Фоликуларен карцином – засяга хора в по-напреднала възраст. Среща се там, където има недостиг на йод в околната среда. В България липса на йод във въздуха не се регистрира, а в морските ни градове дори е с по-големи количества.

Фоликуларният карцином е единичен туморен възел без капсула. Пуска разсейки по кръвен път до белия и черния дроб, костите и мозъка.

■ Модуларен карцином – представя се от единичен солитарен възел, който се развива спорадично – без предшестваща причина. Има силен генетичен компонент и е родово съсредоточен.

■ Апластичен карцином – най-рядък, но и най-агресивен. Честотата, с която се среща, е 1:100. В повечето случаи възниква след 60 годишна възраст. Метастазите му засягат хранопровода, трахеята, далечните кръвни депа. Води до летален изход. Среща се рядко на Балканския полуостров.

Диагностика

При съмнение за рак на щитовидната жлеза ендокринологът назначава редица изследвания. Прави се тиреоиден функционален тест, който измерва нивата на хормоните при щитовидната жлеза. След това се пристъпва към аспирационен тест (биопсия) – с игла се взема проба от подутината на шията за изследване под микроскоп. Провежда се ултразвуково изследване, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Лечение

Лечението е сложен и дълъг процес. Задължително се прави операция. Премахва се цялата щитовидна жлеза, а при необходимост и лимфните възли в областта на шията.

Един месец след хирургическата намеса се провежда радиоизотопно изследване. То се извършва от специалист по нуклеарна медицина. Преминава се през целотелесна гама камера. Осъществява се радиойод терапия – ако са останали малки огнища, така те се унищожават.

Следва заместителна терапия с Л – тироксин. По този начин това, което не се произвежда от липсващата вече жлеза, се внася отвън.

Оперираните от рак на щитовидната жлеза трябва да си правят изследвания след първата, третата и петата година. Ако в организма няма рецидив на рака до пет години след операцията, вече се счита, че пациентът е излекуван.

Ендокринолозите изтъкват, че проблемите с щитовидната жлеза се отключват при йоден дефицит в организма. Затова е полезна консумацията на йодирана сол. Продукти, които доставят на организма йод, са червената боровинка, рибата и морските дарове, рибено масло, ягоди, боб, картофи, мляко и млечни продукти, орехи и др.

Подготви: Гана Василева

One thought on “Рак на щитовидната жлеза – диагностика и лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *