СВОБОДНО ВРЕМЕ

5 красиви места в България, които трябва да посетите

България е държава с много различни проблеми, като надали някой би оспорил това. Но също така едва ли някой може да оспори, че нашата страна е красива и изпълнена с невероятни дестинации, които можем да посетим.

Понякога не е нужно чак толкова, освен да използваме почивните дни, да натоварим малко багаж в колата и да потеглим. Има множество различни райски кътчета, където да отпуснем парата, да си починем добре и да съзерцаваме красивата природа.

Ето примери за 5 такива локации, които представляват отличен вариант за вашата следваща екскурзия.

Дряново

Дряново

Сгушен в полите на Стара планина се намира гр. Дряново. Този красив град е по-известен с Дряновският манастир, но има и има и други места, които е добре да се посетят. В близост се намира пещерата Бачо Киро, чиито сталактити и сталакмити очароват посетитетите.  Местна забележителност е моста на Майстор Колью Фичето, построен през 1861 г. Първата релефна карта на България също се намира в двора на дряновското училище СОУ „Максим Райкович”. Тя е направена от Бонка Тихова, преподавател по география в СОУ „Максим Райкович“ и учениците Донка Александрова, Сийка Янкова и Дабко Дабков.

Асенова крепост

Асенова крепост

На  три километра от гр. Асеновград се намира Асенова крепост. Първоначално на същото място е имало укрепление, построено още от траките през V пр.не. През вековете е разширявана и попада във владенията на траки, римляни, византийци, кръстоносци, българи и османци. Красивата гледка, която се открива от крепостта към Родопите, си струва няколко километровия поход нагоре.

Велинград

Велинград

Очарователният Велинград се намира в област Пазарджик и е образуван от сливането на три села – Лъджене, Каменица и Чепино. Минералните извори, които се намират на територията на града дават основание града да се рекламира като „спа столицата на Балканите”.  Защитената месност Клептуза е популярно място за отдих през лятото, което привлича посетителите с патици и водни колела.

Табачка

Табачка

Село Табачка се намира в област Русе, на 30 км от Русе. То е заселено за пръв път от хора от Тревненско в края на VIII-ти век. Красивата гледка, която се открива към река Черни Осъм е впечатляваща, но не и колкото факта, че в селото се намира една от най-голямите изследователски станции в света за прилепи, в която работят учени от цял свят.

Баня

село Баня

Село Баня се намира в близост до плажа Иракли в област Бургас. Намира се в Еминска планина, която е важен резерват за двата вида сухоземни костенурки, които се срещат в България – шипоопашата и шипобедрена. В селото е единственият в България център за опазване на сухоземните костенурки в България. Собствениците Ива и Иво с голямо удоволствие показват и разказват за костенурките.

Автор: Недялка Аценова

заглавна снимка: Sportuvai.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *