ЗДРАВЕ

Как лесно да се справим с преяждане и махмурлук

Бъдни вечер и първият ден на Коледа отминаха, но това е само началото на празничния новогодишен маратон. До Ивановден все сме на трапезата. Хубаво е да си даваме почивки и да разтоварваме организма си от време навреме в периода на голямото ядене и пиене – от едната до другата гощавка. Иначе наистина рискуваме да се разболеем, да ходим по доктори и да помрачим празничните си дни. И без това по Коледа и Нова година най-много работа се отваря на гастроентеролозите – пред кабинетите им се нареждат преяли и препили болни хора. Да не стигаме дотам, а да се вземем в ръце и да бъдем милостиви към организма си. Защото да имаш махмурлук не е шега работа.

На другия ден след тежката трапеза усещаме тежест и подуване на корема, измъчват ни киселини, главоболие от безсънието и изпития алкохол, с две думи, чувстваме се дискомфортно. На първо място трябва да се хидратираме, пиейки много вода. Да изпием през деня поне 2 литра минерална вода, която ще ни пречисти от токсините и мазнините.

Нека сутринта вместо кафе започнем с чай, който ще ни избави от токсините. Зеленият чай пречиства кръвта и кръвоносните съдове, нормализира кръвното и улеснява дейността на отделителната система. Съдържа витамин С, който ободрява. Чаят от джинджифил много подобрява храносмилането и едновременно с това облекчава гаденето. Джинджифилът се справя с киселините. Препоръчва се и чай от мента или лайка. Тези билки успокояват бушуващия стомах.

Цитрусовите плодове също много помагат при преяждане и препиване. Един домашен фреш от лимон, грейпфрут и портокал ще ни освежи и ще ни накара да се почувстваме значително по-добре, за да ни светне пред очите.

Стар народен цяр е чорбата от кисело зеле. Макар че съвременната медицина го отрича, това си е изпитана рецепта, която върши чудесна работа, стига да имаме чорба от кисело зеле на разположение вкъщи. Шеговито я наричат „Бульон трезве” и тя наистина помага, но не е препоръчителна за хора с високо кръвно, защото киселото и соленото ще го вдигнат още повече и току виж, сме си отворили по-голяма беля.

Сега по аптеките се предлага богат асортимент от медикаменти против махмурлук по принципа на хомеопатията. Хапче против препиване в комбинация с чай, пречистващ стомаха, ще ни помогнат бързо да се възстановим и да влезем във форма след една епикурейска нощ.

Народните напитки компот и айран имат положителен ефект след препиване. При поглъщане на алкохола нивото на кръвната захар рязко пада, а с компота се набавя отново. Айранът ще ни освежи и ще помогне за обмяната на веществата.

При преяждане и препиване освен че ни е тежко, хранопроводът ни изгаря от киселини. Можем да си направим домашна лимонада, която ще ни даде облекчение:

½ ч. чаша вода

1 ч. л. захар

1. ч. л. лимонтозу

1 ч. л. сода за хляб

Разбъркваме добре и бързо изпиваме течността. След като си оригнем, изведнъж ни олеква.

 За да „измием” нежелания махмурлук, можем да вземем контрастен душ: 6 последователни обливания за около 30 секунди с гореща вода, като температурата е толкова висока, колкото можем да понесем – примерно 40 – 42 градуса; следва студен душ за 10 – 15 секунди; отново горещ душ и т. н. Като накрая винаги завършваме със студена вода.

Някои предпочитат да изтрезняват сутрин с кутийка бира или със същия концентрат, от който са пили вечерта. Те залагат на принципа „клин клин избива”, но специално при махмурлука той не работи и не е удачен вариант. Дори да се почувстваме малко по-добре, то ще е за кратко, а после неприятните усещания се връщат с двойна сила.

Тинейджърите не бива да пият повече от 50 мл твърд алкохол и не повече от 200 мл бира или вино. Техният организъм е по-крехък, те нямат тренинг и могат да си докарат сериозно натравяне.

При преяждане и махмурлук натоварваме жлъчката, панкреаса и черния си дроб. Рискуваме да отключим куп заболявания. За да издържим на яденето и пиенето покрай новогодишните празници, трябва да си даваме разтоварителни дни, да се разхождаме, да спортуваме и да не губим усета си за мярка, когато сме на трапезата.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *