ЗДРАВЕ

Симптоми за понижен естроген при жените

Понижен естроген – това е проблем, който нито една дама не бива да подценява, независимо от възрастта. Той може да доведе до неприятни последствия.

Естрогенът е един от ключовите полови хормони при жените. Неизбежно го свързваме с женската красота и дори сексуалност, но той е от съществено значение още за менструалния цикъл и нашите репродуктивни способности.

Освен това, естрогенът е изключително важен за общото ни здраве, като в това число влиза и емоционалната ни стабилност. За съжаление, в по-напреднала възраст синтезът на естроген при жените намалява. Тъй като този процес протича най-вече в яйчниците, логично синтезът на хормона се понижава при замиране на тяхната функция по време на менопаузата.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените витамини и минерали на лидера в сферата Vital Concept.

Намалени нива на естроген – кое ни показва, че трябва да вземем мерки?

Има различни сигнали, подсказващи ни, че в тялото ни има понижени нива на така важния за дамите хормон. И че може да се наложи прием на естроген.

Естрогенът е от голяма важност за овулацията, поради което следва да си обърнете внимание, ако имате нередовна менструация.

Вагиналната сухота е друг признак, че страдаме от подобен проблем. Естрогенът играе ключова роля за това тялото ни да създава естествен вагинален лубрикант. Пониженият естроген може да доведе до болки в секса, свързани с недостатъчното овлажняване на вагината.

Известно е, че множество жени по време на менопаузата се оплакват от възникването на т.нар. “топли вълни”, които ги сполитат. Ако все още обаче не сте навлезли в този етап от живота си, а усещате подобни симптоми, това би могло да е признак за нисък естроген.

Понижен естроген – път към излишните килограми

Особено по време на перименопауза и менопауза, понижените нива на естроген могат да повлияят за наддаването на нежелано тегло. Причина за това е по-лесното натрупване на мастни депа при липса на достатъчно от хормона.

Не на последно място, нивата на естроген могат да афектират и върху емоционалното ни състояние. Той играе роля при производството на серотонин, наричан още “хормон на щастието”. Ако усещате възникване на остри депресивни състояния, проблемът тук би могъл да бъде и на хормонална основа.

Сред най-добрите начини за поддържане на хормонален баланс е добрата диета, редовният спорт и пълноценната почивка. Не пропускайте обаче да се изследвате при специалист, дори и да нямате оплаквания за понижен естроген. Профилактиката тук е не по-малко важна. Направете своето естроген изследване и бъдете спокойни, че всичко е наред.

В друга статия ще си поговорим по темата „Как да си набавим естроген?“ Пожелаваме ви успех със следенето на този така важен за жените хормон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *