ЗДРАВЕ

Хормони на щитовидната жлеза – какво означават?

Един от най-важните органи, но и често доста пренебрегван в човешкото тяло, е щитовидната жлеза. Нейните хормони имат изключително важно значение за растежа и развитието на човешкото тяло, както и за обмяната на веществата. Тя влияят върху функционирането на почти всички тъкани, също така регулират метаболизма, температурата на тялото и сърдечната дейност. Щитовидната жлеза играе значителна роля и за плодовитостта.

Намира се  в предната част на шията и е най-голямата жлеза с вътрешна секреция.

Щитовидната жлеза произвежда тиреостимулиращия хормон (TSH), Тиреоглобулин (ТАТ), микрозомални антитела (МАТ), трийодтиронин (свободна фракция, FT3),  тироксин (свободна фракция Т4). Видовете хормони, които произвежда щитовидната жлеза, съдържат йод.

TSH

Хормонът ТSН стимулира всички функции на жлезата – натрупването на йод, образуването на Т3, Т4 и т.н. При проява на проблем, изследването за ТSH дава информация и дали проблемът идва от щитовидната жлеза, от хипофизата или хипоталамуса.

Референтните стойности на TSH са между 0,27 и 4,2. При бременност стойностите са различни за всеки триместър, като при забременяване TSH трябва да бъде под 2, а при бременност, както следва:

  • първи триместър: 0,33 – 4,59
  • втори триместър: 0,35 – 4,10
  • трети триместър: 0,21 – 3,15

ТАТ

ТАТ или тиреоглобулинът е белтък, който се синтезира в щитовидната жлеза. Той играе съществена роля в тироидните хормони Т3 и Т4.

Референтни стойности – <115.

МАТ

МАТ са антителата, които организмът образува срещу тироидно-специфичната пероксидаза в случаите на автоимунно засягане на жлезата.

Референтни стойности – <34.

FT3 и FT4

Хормоните FT3 и FT4 са важни при комплексната оценка функцията на щитовидната жлеза. Изследването на свободните и метаболитно активни тироксин и трийодтиронин се препоръчва на пациенти със симптоми на повишена или намалена функция на щитовидната жлеза.

Референтни стойности FT3: 2,21 – 4,43 (pg/mL).

Референтни стойности FT4: 0,82 – 1,77 (pg/mL).

Огромна част от хората имат нарушени функции на щитовидната си жлеза, като жените страдат доста по-често, в сравнение с мъжете. Проблемите най-често се появяват когато нивата на йод намалеят драстично или започнат да се отделят по-малки или по-големи количества хормони от необходимите на жлезата за нейната нормална функция. За да избегнете нежелани усложнения е добре веднъж годишно да посещавате ендокринолог за профилактичен преглед. Направление за специалист можете да получите от личния си лекар.

И не забравяйте, тялото ви работи за вас. Обичайте го и ще ви обича. Ако се грижите добре за здравето си – то ще ви се отблагодари.

По статията работи: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *