СВОБОДНО ВРЕМЕ

Полезни хобита, които ни правят по-умни

Полезни хобита, които могат да ни направят по-умни – нека поговорим за това!

Освен ако не получим голямо наследство или не спечелим от лотарията, трудно бихме могли да постигнем много в живота, без да се усъвършенстваме във всеки един момент. Със сигурност част от това е интелектуалното развитие, което ще ни помогне не само да се справяме по-успешно в обществото, но и да постигнем повече в кариерата или бизнеса.

Най-хубавото е, че можем да развиваме мозъка си дори в моментите, когато сме се отдали на някое любимо хоби. Ще ви дадем и пет отлични примера за това:

Четене

Освен ако не четем за изпит или нещо подобно, четенето обикновено е нещо, което правим за удоволствие в свободното си време. И е доказано най-ефективният начин да стимулираме интелектуалното си развитие. Старайте се да отделяте поне част от свободното си време за литература, независимо каква е тя – художествена, историческа, техническа и т.н. От всяка книга може да се извлече нещо.

Свирене на музикален инструмент

Изследванията показват, че музиката стимулира мозъчните функции, провокирайки сложни емоции и психологически състояния. Установено е, че тя може да помогне и да подобрим паметта си. Ако никога не сте свирили на инструмент, защо не опитате? Това изисква търпение и настоятелност, което със сигурност ще ви бъде от полза. Направете го за удоволствие, а не с амбицията да се издържате с музика. Макар че кой знае какво ще се получи?

полезни хобита
Някои определени хобита наистина могат да стимулират мозъка ни

Игри за ума

Никога не забравяйте, че мозъкът може да се тренира така, сякаш е мускул. А начини за това има немалко. Ако всеки ден отделяте малко време за игри тип судоку, кръстословици или пъзели, доказано ще стимулирате дейността му и дори може да намалите риска от заболяване като деменция или Алцхаймер. Бордовите игри с приятели също са отлична опция!

Физически упражнения

Чакайте малко, как така – спортът ни прави по-умни? Звучи глупаво, но всъщност може да бъде обяснено наистина лесно. Когато правим упражнения, това подобрява циркулацията на кръвта към мозъка, което от своя страна подобрява работата му. Изследвания върху хора и мишки показват също така, че спортът може да помогне за създаването на нови мозъчни клетки. Е, сега разбрахте ли какво имаме предвид?

Учене на нов език

Има немалко хора, за които ученето на нов език е хоби. Те го правят не защото им се налага, а защото им харесва и им е забавно. Е, тук наистина бихте спечелили. Ученето на езици подобрява значително мозъчната функция и поставя ума ни пред сериозно предизвикателство. А това му помага да бъде още по-остър. Да не говорим и от самите ползи от това да знаете още няколко езика. Включително и от професионална гледна точка!

Е, вие харесахте ли си някое от тези полезни хобита?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *