СЕМЕЙСТВО

Детето ми не иска да чете книги. Какво да правя?

Детето ми не иска да чете книги – често срещан проблем!

Надали има уважаващ себе си родител, който да не иска детето му да обича книгите. Литературата е един от най-добрите начини да се усъвършенстваме като личности, придобивайки нови и разнообразни знания.

Понякога обаче е трудно да подтикнем децата си към това да четат повече. Днес те намират забавление по множество различни начини, оставяйки книгите леко настрани. Има обаче няколко трика, които бихте могли да използвате в тази насока.

Избирайте книги, които пасват на годините и интереса му

Една от най-големите грешки на родителите е следната – те карат детето да чете това, което те смятат, че трябва да му е интересно. Не! Обсъдете заедно какво наистина го вълнува и изберете нещо подходящо. Има множество различни жанрове в литературата – фентъзи, фантастика, приключения, история и т.н. Също така, преценете дали въпросната книга е подходяща за възрастта му.

Прочетете още: Полезни хобита, които ни правят по-умни

Дайте му личен пример

В голяма част децата са гъбички, които попиват това, което родителите им показват. Ако цял ден или вечер сте на телефона си, не се учудвайте, че и детето ви ще започне да ви подражава. А защо не пробвате да четете заедно? Застанете един до друг на дивана или леглото, като всеки чете своята книга. Така ще си изградите един страхотен семеен ритуал, който даже ще бъде и полезен.

детето не иска да чете
Как да накараме децата си да четат повече книги?

Създайте жилище, пълно с книги

Знаете ли какво наистина може да ни натъжи? Жилище, в което няма почти никакви книги. За да може детето ви да се вълнува от литература, бъдете сигурни, че то е заобиколено от книги. Позволете му да ги усети и да свикне, че те са част не само от вашия, но и от неговия живот.

Обсъждайте с детето историите от любимите му книги

Позволете на детето да почувства, че вие също се вълнувате от това, което чете. Разсъждавайте над случващото се и водете разговори, свързани със сюжета. Вашият интерес към литературните му предпочитания ще го направят още по-гордо, че е приело книгите в живота си.

Най-важното в случая е да бъдете търпеливи и максимално креативни в действията си. Не забравяйте, че ако превърнете четенето в принуда, можете да постигнете обратен ефект – детето да намрази четенето. По-скоро открийте начин да достигнете до него и да го подтикнете само да поиска да го прави.

Ако и вие страдате от проблема „детето ми не иска да чете“, важното е да не се обезкуражавате. Бъдете търпеливи и сме сигурни, че ще постигнете положителен резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *