СВОБОДНО ВРЕМЕ

Любимото хоби – предизвикателство за всяка жена

Хобито не е начин за убиване на времето. То е занимание в област, която обичаме и ни пълни сърцето. Много хора по този начин преоткриват себе си, развиват таланти и впоследствие хобито им се превръща в тяхна професия на по-късен етап от живота.

То не е задължение, а удоволствие, което всеки може да си създаде. С него светът се превръща в едно по-добро място за живеене. Така научаваме ценни неща, развиваме нови умения. Релаксирайки, изпълваме живота си със смисъл.

Естествено, всеки ще предпочете да се занимава с нещо, което обича и което го привлича. Повярвайте, във вас дремят скрити таланти, за които никога няма да разберете, ако не се пробвате в някое хоби!

Предлагаме ви 8 популярни хобита, с които може би ще преоткриете себе си.

■ Фотография

Ако правенето на снимки ви харесва, направете това ваше хоби! Фотографията е голямо изкуство, чрез което ще видите неща покрай вас, които досега не сте забелязвали. През обектива светът наистина изглежда друг и съзерцанието му е нещо неповторимо! На това отгоре в наши дни снимането е достъпно за всички. Не е необходимо да разполагате със скъпоструваща техника, освен с джиесема или смартфона, който така или иначе имате.

В последно време популярност набира т. нар. рисуване със светлина. Разполагат се светлини на различни места и се снимат интересните фигури, които се получават. Може и това да пробвате, ако обичате абстрактното изкуство.

■ Писателство

Някога Агата Кристи започнала да пише, разказвайки шантавите истории, които й хрумвали, докато миела чиниите. Така че не се страхувайте да излагате мислите си на хартия! Това освобождава душата от натрупаните емоции, изхвърля негативните чувства върху белия лист, дава невероятно облекчение и е най-добрата психотерапия.

А може би у вас се крие една българска Агата Кристи, която чака да й бъде дадено поле за изява?!

Водете си дневник; разказвайте измислени истории; направете си специална тетрадка, в която да записвате сънищата си; опитвайте се да пишете стихотворения. И с постоянство хранете пробудилата се у вас писателска страст, за което тя ще ви се отблагодари стократно!

Дори и да не станете писател, ще усъвършенствате изказа си, ще изгладите стила си, с което ще можете това, което другите не могат.

■ Бродиране и плетене

Това са две хобита, които са божи дар за жената. Те успокояват, разтоварват, изискват съсредоточеност, която разсейва черногледите мисли. И раждат красота!

Бродирайте различни апликации, шийте гоблени, плетете дрехи за всички в семейството, правете пана и макрамета. Има толкова женски списания, специализирани на тази тематика.

Ако боравенето с иглата и с куките ви се отдава, можете да прекарате неусетно часове наред в разучаването на нови модели. Особено през студените месеци това е приятен и полезен начин за забавление и за осмисляне на свободното време. И тези занимания изискват творчески импулс.

■ Танци

Танцуването е здраве! Ако го можете, защо да не стане вашето любимо хоби?

Запишете се в танцов състав според предпочитанията си и редовно посещавайте сбирките. Към всяко читалище в страната функционира танцова група, в която можете да участвате срещу символично заплащане или напълно безплатно. Там ще ви обучават професионални хореографи.

Танцуването лекува и пречиства! С него ще ви е леко на душата, ще се запознаете с много нови хора, ще участвате в различни представления.

■ Музика

Винаги намирайте време да слушате любимата си музика. Арт терапията си правете поне веднъж в седмицата, независимо от натоварената си програма.

Ако сте свирили на пиано, на акордеон или на друг музикален инструмент в детството, не оставяйте музикалните си умения да закърнеят. Продължавайте да го правите и сега, и то редовно.

Имате певчески данни? Разучавайте нови песни, запишете се в хор или в певческа група. Поемайте инициативи! Животът ви наистина ще се подобри коренно. Ще намерите точно това, което дълго време ви е липсвало.

■ Спортни хобита

Те са много: тенис, баскетбол, плуване, колоездене, езда, голф, боулинг, рибарство, планинарство, аеробика, йога… И това, което е задължително да бъде хоби на абсолютно всички – разхождането сред природата. Желателно е да се практикува всеки ден, а ако това е невъзможно, то поне през уикендите.

Всяка уважаваща себе си жена трябва редовно да тренира някакъв спорт, та ако ще това да са физическите упражнения сутрин.

Йогата е равносилна на лечебна процедура. С нея усещате гъвкавостта си. Медитирането дарява такова спокойствие, каквото не може да се намери никъде другаде в забързания ни напрегнат живот.

■ Готварство

Нека готвенето за семейството не е досадно задължение. Превърнете го във ваше хоби. В интернета се разхождат хиляди рецепти! Ровете се, откривайте атрактивни предложения и експериментирайте в кухнята. Ако ви се вижда прекалено натоварващо, може да конкретизирате готварското си хоби, слагайки акцента примерно върху приготвянето на разнообразни салати или усъвършенствайки се в направата на сладкиши. Готвенето увлича и се превръща в страст. Необходимост е за цялата фамилия и едновременно с това – приятна изненада за любимите хора.

■ Цветарство

Отглеждането на цветя е древна терапия. Ако имате градина, тя е истинско богатство! Като се грижите за нея и виждате как цъфти пред очите ви, ще сте изпълнени с радост. Ако нямате градина, гледайте стайни растения. Те ще оживят дома ви и ще ви дават от своята красота и енергия!

Някои хора имат по две-три любими хобита, с които се занимават цял живот. Съчетават времето си така, че да могат да им се отдават с любов и с тях се чувстват неимоверно щастливи.

Към настоящия момент не поддържате свое хоби? Трябва наистина да се замислите и да намерите най-подходящото за себе си.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *