КРАСИВАКрасота

Подготви се за лятото – епилация в домашни условия

Едва ли има дама, която не мечтае за гладка и сияйна кожа. Въпреки че се грижим за нея целогодишно, през лятото тя е на показ и всички държим да е в перфектно състояние. Може да не ви се вярва, но това е абсолютно възможно и в домашни условия. Днес ще ви представим най-разпространените начини за епилация вкъщи и всичко, което трябва да знаете за тях, преди да ги приложите. 

Кола маска

Кола маската датира още от 60 хиляди години преди Христа. За нейни създатели се смятат египтяните, които държали да обезкосмяват цялото си тяло. Преминала през доста промени относно нейните съставки и инструменти за използване,  до ден-днешен тя е предпочитан метод за премахване на нежеланото окосмяване. Удобна и бърза за употреба, много жени, а и мъже, се доверяват именно на нея ежедневно. Сравнително ниската  цена, на която се предлага и дава още един голям плюс. Основно може да разделим кола маската на три категории, всяка със своите предимства и недостатъци:

Топла кола маска

Топлата или течната кола маска е може би най-разпространена от всички видове. От своя страна, тя се дели на още две разновидности – отстраняване с ръка и отстраняване с лента за депилация. Топлата кола маска трябва да се загрее предварително, в специален подгряващ препарат. Той обикновено е включен в комплекта, който сте закупили, заедно със специална шпатулка за разнасяне. Напоследък все по-често се среща кола маската да е във флакон за по-лесно нанасяне и удобство. При използването на ленти за отлепяне, резултатът е гладка кожа, с минимални усилия. Този метод се смята за по-болезнен, защото освен окосмения  участък може да захване и част от кожата ви. 

Нанесете тънък слой от топлата смес, залепете лентичката и издърпайте в посока обратна на растежа на косъма. При издърпването с ръка, прилепването за косъма е по-добро и усещането е значително по-безболезнено, защото се дърпа само косъма, без да се захваща излишно кожата. Тънкостта тук е да дърпате равномерно и да приложите малко повече сила, за да се получи добър резултат.  Минус на топлата кола маска е това, че топлата смес се разтича по-лесно и може да изцапате около вас. Именно затова е по-трудно нейното използване за по-малки зони, например веждите. При неправилна температура може да се получи и изгаряне на кожата.

Студена кола маска 

Значително по-лесна и чиста за употреба. При нея няма нужда да загрявате нищо, тя е готова за употреба така, както сте я закупили. Тя също предоставя отличен краен резултат, а като минус може да кажем, че може да ви се наложи да повторите по два пъти един участък, за да стане идеално гладък. В следствие на това повтаряне е възможно да се получат врастнали косъмчета и леко зачервяване на кожата. 

Депилиращи ленти

Лесни и бързи за използване, лентите придобиват все по-голяма популярност. При тях няма излишно цапане, нагряване и различни инструменти. Единственото, което трябва да направите, е да затоплите между двете си ръце за съвсем малко лентичката, после отлепяте и с напоената страна поставяте на желаното място. След това отново дърпате в посока, обратна на растежа на косъма. Този метод е изключително удобен и за по-малки участъци от вашето лице. Подходящ е и за дами с по-чувствителна кожа. Като минус се забелязва появата на малки пъпчици и раздразнение на кожата при продължителна употреба.

Прочетете още: Лазерна и фотоепилация – прилики и разлики

Епилатор 

Епилаторът е подходящ за хора, които не харесват използването на восъка или натиска от лентите. Разнообразието на пазара е изключително голямо, затова първо трябва да решите за коя зона искате да използвате вашия епилатор. Има такива само за някои участъци, има и такива за цялото тяло. Цените варират от това каква е  мощността и кои са зоните, които искате да покриете. След като изберете модела е добре да се замислите и за самия начин на епилация. Той може да бъде фотоепилатор, за суха и за мокра употреба  или с пинсети

Фотоепилаторите работят със светлинни импулси, които навлизат в кожата и унищожават косъма в дълбочина. Те се отличават с продължителен резултат от няколко месеца. Тук трябва да внимавате за силата на самите импулсии, за да не се получи раздразнение на кожата. Някои от новите модели предлагат и функция за охлаждане, за да се избегнат подобни състояния. Заради добрите си резултати, този метод е далеч по-скъп от другите. 

Епилаторите за мокра и суха епилация са по-малки като размер и по-удобни при пътувания. При тези за мокра епилация има снабдяване с акумулаторни батерии, което позволява използване под душа. 

Ако изберете  накрайника с пинсети, имайте предвид, че се предлагат различни модели – от 10 до 60 пинсети. Те са на принципа на вашата обикновена пинсета, но много по-мощни и с по-голяма скорост. Плюсовете на епилаторите са, че няма опасност от порязване и може да ги използвате сами и почти навсякъде. Като минуси от тяхното използване може да кажем, че процесът не е приятен, особено ако не разполагате с фотоепилатор и кожата става по-суха, затова не забравяйте за хидратацията. 

Независимо от това кой метод изберете за премахване на нежеланото окосмяване, имайте предвид съветите ни по-долу, за да се радвате на хубава и гладка кожа без последствия.

Препоръки:

– избягвайте епилация една седмица преди месечния цикъл

– 24 часа преди и след плаж не е препоръчително да подлагате кожата си на каквито и да е процедури

– не се епилирайте всеки ден 

– не обличайте твърде тесни дрехи след епилация 

– през нощта кожата се подува и може да скрие част от косъмчетата, затова избягвайте епилацията сутрин

Прочетете още: Лазерна епилация: 5 неща, които трябва да знаем

Автор: Йоана Томова

One thought on “Подготви се за лятото – епилация в домашни условия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *