КРАСИВАКрасота

Лазерна епилация: 5 неща, които трябва да знаем

Напоследък лазерната епилация е доста популярна сред женската, а и сред мъжката аудитория, и става предпочитан избор за премахване на нежеланото окосмяване. Гарантирайки безопасност и окончателно премахване на космените стъбла и фоликули, тя привлича все повече потребители. От избора на студиото и специалиста, който ще извърши процедурата, до зоните, които искате да третирате, има няколко важни неща, които е добре да знаете, преди да запазите своя час.

1. Стиснете зъби.

Въпреки че навсякъде лазерната епилация се води безболезнена процедура, това не е съвсем така. При самото нагряване на кожата (с помощта на лазер се излъчва светлинна енергия, която унищожава фоликула на косъма) ще изпитате лек дискомфорт и загряване. Колкото повече лазерът работи върху дадена зона, толкова повече ще се усилва и паренето върху вашата кожа. Тук на помощ идва специален гел, който има за цел да охлажда. Винаги, когато решите, можете да кажете на специалиста да спре за момент и да ви сложи още гел, но за пълното действие на процедурата има определен брой минути или секунди – зависи от зоната – които трябва да бъдат изпълнени. По време на самата процедура ще изпитате от леко до силно запарване, а след нея зоната, по която е работено, може да бъде зачервена и по-чувствителна от обикновено. Определено не е най-приятното преживяване, което може да изпитате, но както всички знаем, красотата изисква жертви.

Прочетете още: Лазерна и фотоепилация – прилики и разлики

2. Вашите косми са си ваши.

Броят на процедурите, които ще са ви нужни за достигане на максимално добър резултат, е различен при всички. Обикновено специалистите препоръчват да се направят между 6-8 повторения на зона. Въпреки това, в зависимост от вашата кожа и дебелина на косъма, на вас може да са ви необходими 5 или 10 процедури. Нито вашата приятелка, която се е отървала от нежеланото окосмяване за 7 процедури, нито специалистите могат да ви гарантират точния брой на интервенции, които ще са ви нужни. Всичко е строго индивидуално и вие най-добре ще можете да се ориентирате кога да спрете.

3. Внимавайте с избора.

Поради увеличения интерес към лазерната епилация, нараснаха и студията, в които тя се предлага. Преди да подложите кожата си на това преживяване, е важно да се информирате относно лазера, който се използва. Тук искаме да уточним, че не всеки лазер е добър и би свършил работа. Информирайте се относно неговата мощност и задължително търсете обратна връзка от клиенти – колкото повече, толкова по-добре. При добрия лазер ще видите осезаема разлика още при първото си посещение и подобрение при всяко следващо.

4. Заредете се с търпение.

Лазерна епилация е процедура, която е добре да планирате във времето. Освен че е по-скъпа от обичайните начини за обезкосмяване, тя изисква и доста време, преди да стигнете до жадуваната гладка кожа. Между 40-60 дни е интервалът, през който трябва да ходите за нова интервенция. Специалистите даже препоръчват след 55-ия ден, за да има време фоликула да израсне и да се атакува с нови сили. Ако средно правите по 7-8 процедури, ще ви е необходима повече от 1 година за да приключите с тази зона. След пълното приключване на процедурите, винаги, щом решите и имате нужда, може да направите една затвърждаваща, която да поддържа резултата, който сте постигнали (обикновено 1-2 процедури в годината).

5. Изберете важните зони.

Въпреки дискомфорта и високата си цена, лазерната епилация е процедура, която си заслужава. Ако попаднете на добър лазер, добър специалист и имате търпението да изкарате необходимия брой процедури, ще останете повече от очаровани. Веднага след приключване на една зона ще започнете да мислите за втора. Тук е важно да уточним, че е добре да правите лазерна епилация само на зони, на които наистина имате нужда. Ако се захванете с участък, който не е силнo окосмен или изобщо не е, рискувате тепърва да „събудите“ заспалите косми и тогава броят на процедурите, който ще ви е необходим, ще е значително по-голям и може да няма търсения от вас ефект. Съсредоточете се върху зоните, които наистина ви създават проблеми и неудобство.

+ Бонус факт

Въпреки добрите си резултати, винаги ще има по някой и друг косъм, който ще се появява в много по тънка и светла форма от преди, а вие лесно може да го отстраните с помощта на самобръсначка.

Автор: Йоана Томова

One thought on “Лазерна епилация: 5 неща, които трябва да знаем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *