КРАСИВАКрасота

Как да подготвим кожата за лятото?

Летният сезон официално е тук! По времето през някои дни може и да не си личи, но горещите температури, дългите летни нощи и забавленията са само на крачка разстояние. С настъпването на лятото обаче ставаме някак по-отпуснати и небрежни към всичко около нас – включително и към кожата си. Често тя остава на заден план, а именно лятото е сезонът, през който трябва да я пазим най-добре, за да може през есента да се радваме на сочна и свежа кожа. Вижте за какво трябва да внимавате през летния сезон и как да се грижите за кожата си правилно: 

Хидратирайте!

Знаем, че сте го чували милиони пъти, независимо от сезона.  Хидратацията обаче е ключовият елемент от грижата за кожата. Особено през лятото е важно да доставяме необходимата на кожата вода. Слънцето допълнително изсушава, а ако не се грижим да снабдяваме тялото си с вода, резултатът ще е повехнала и уморена кожа в най-добрия случай, а понякога това може да доведе дори до образуване на пъпчици. През лятото не е нужно да залагате на тежки и плътни текстури, по-добре заложете на нещо по-просто, особено ако кожата ви е мазна или склонна към несъвършенства – например на гел. 

Ексфолирайте тялото си 

Хубаво е да ексфолираме кожата на лицето си поне веднъж седмично, независимо от сезона. Но през лятото трябва да ексфолираме кожата на цялото си тяло – така си гарантираме равномерен и гладък тен. Важно е, ако използвате ексфолиант с киселини за лицето си, да не се излагате веднага на слънце! Най-добре е да изчакате 1-2 дни преди продължително излагане на директна слънчева светлина.

Прочетете още: Подготви се за лятото – епилация в домашни условия

Слънцезащита, слънцезащита и пак слънцезащита

Стигнахме до може би едно от най-важните, но и най-подценяваните правила по отношение грижа за кожата, а именно слънцезащита. Нужно ли е да обясняваме защо е толкова важна точно през лятото? Силните слънчеви лъчи изискват висок слънцезащитен фактор – най-добре 50-ти фактор за лицето и 30 за тялото. Не пропускайте слънцезащитата и през облачните дни и я подновявайте след всяко влизане в морето или басейна. След години кожата ви ще е благодарна за старателното използване на слънцезащита, тъй като изгарянето е най-малкият проблем, който можем да си създадем, ако не се пазим от слънцето. То е виновно за хиперпигментацията, ранното остаряване, да не говорим за риска от заболявания – затова не забравяйте слънцезащитата! 

Не забравяй и маските!

През лятото обикновено не искаме нищо тежко върху кожата си. Затова и сега е перфектното време да включим хидратиращите маски, особено ако чувстваме кожата си твърде суха. Тези маски могат да се правят повече от веднъж седмично и е препоръчително да спите с тях, ако текстурата позволява. Така на сутринта ще се събудите със свежа и гладка кожа, която сякаш се „пръска“ от хидратация. 

Хранете се правилно

Сега е времето да включите много плодове в менюто си – пълни са с витамини и антиоксиданти, леки са и често служат като заместител на сладкото. Добавяйте възможно най-много плодове към храната си, защото дори да не ви се вярва, начинът ви на хранене има огромно влияние върху кожата ви, а и върху цялостното ви състояние. 

Прочетете още: 4 тайни на лекия и свеж летен грим

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *