ДОМАКИНСТВО

Почистване на матрак – бързо и лесно

Матракът, както и всичко останало в дома, се замърсява с годините. Започва да изглежда стар и похабен заради натрупаните косми, бактерии, прах, мъртва кожа. Освен това започва да излъчва неприятен мирис. Затова почиствайте вашия матрак редовно.

Ако нямате у дома специален препарат за почистване на матраци, или специална прахосмукачка за случая, можете да използвате лесен и евтин метод за почистване и освежаване на матрака. Необходими са две съставки – сода и етерично масло. Смесете двете съставки и получената смес наръсете върху матрака. Содата има антибактериално действие. Тя действа като влагоабсорбатор и премахва лошата миризма. Оставете содата да подейства. Тя може да престои от 15 до 60 минути. След като содата престои колкото е необходимо, матракът се почиства с прахосмукачка много внимателно. Почистване по този начин можете да извършвате до два пъти в седмицата, докато не започне да изглежда като нов.

Ако разлеете течност върху матрака – кафе или нещо друго, опитайте първо да попиете течността. Почистете внимателно петното с помощта на кърпа, напоена със студена вода. Може също да натъркате матрака с малко сапун, за да се премахнат упоритите петна.

Повечето хора смятат, че чаршафът предпазва матрака от бактериите, но това съвсем не е така. Факт е, че всеки един матрак се обитава от около 10 милиона акари. Те могат да доведат до редица заболявания: астма, алергии, заболявания на белите дробове. Освен това в матрака има много алергени, бактерии, гъбички, прах, вируси. Затова е необходимо да се почисти матрака не само от хигиенична, но и от здравословна гледна точка.

Най-добрият начин за предпазване е да не се храните или да не пиете кафе или течности в леглото. За да предпазите матрака от акари и бактерии, може да сложите върху него калъф. Макар че калъфът няма да го защити от намокряне. Другият вариант е да поставите на матрака  защитна гумена подложка. Този избор не е особено предпочитан, понеже хората са на мнение, че тези подложки правят матрака неудобен за спане.

По статията работи: Катя Благоева

One thought on “Почистване на матрак – бързо и лесно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *