ДОМАКИНСТВО

Как да почистим фугите в банята?

Да си го кажем направо! Поддръжката на всеки дом изисква разходи и време. Досадно и трудоемко е. Важи за всички помещения, но докато в останалите стаи навлязоха паркетът и новите кухненски плотове, които са чисти само с едно забърсване, то фугите в банята си изглеждат все толкова голямо предизвикателство. 

И макар санитарните помещения да се ползват от всички членове на семейството, почистването им си остава някак основно ваше задължение.

И при мен е така. Не че децата не пазят, но все пак са си деца. А след като съпругът ми веднъж реши да ме отмени като просто поля всичко с вода, защото в спомените му от казармата „мокро означава чисто”, аз предпочетох да разчитам на себе си.

Прочетете още: Различните видове кухненски моп и за какво да ги използваме?

При нормални обстоятелства за фугите и като цяло банята отделям около час през уикенда. Изпращам всички навън и се заемам с подготовката на „терена”. Изваждам наличните продукти за коса и тяло, четките и другите пособия. С годините съм отсяла един-два препарата, от които съм доволна, но дори и с тяхна помощ не се заблуждавам, че ще мине без усилие от моя страна. Така де! Не очаквам да стане, като в онази стара реклама, в която поливаш течността и започваш да чакаш човечетата да излязат, за да почистят вместо теб. 

Като за начало…

Разреждам концентратите в бутилка тип пръскало, като към препарата добавям и същото количество вода. Въпреки това обаче е добре да ползвате ръкавици и да отворите помещенията, които се готвите да обработите да се проветряват, за да не се излагате на „па̀рите”, отделени от дезинфекциращите вещества. Знаете, зачервени очи и раздразнено гърло са основните реакции, които могат да се забележат при неправилна употреба. Но съм виждала и приятелки с доста смущаващи кожни алергии, така че бъдете внимателни.

Основната работа

Пръскам от дистанция и оставям около 15-20 мин. препаратът да подейства. Не смесвайте няколко вида препарати наведнъж! По принцип това е записано и на опаковките им. Те са с различно съдържание и действие на субстанциите. И иначе са вредни, но смесени са направо отровни. Ако ще почиствате санитарията, обработете първо нея и след като изплакнете, преминете към почистване на мухъла, ръждата или котления камък с избрания за тях продукт.

Почти като домашен фитнес

И ето, че идва забавната част! Ефективен 30-минутен домашен фитнес. Повдигане, разтягане, търкане, клякане и какво ли още не. Нагоре-надолу по фугите, хайде малко настрани, а сега да включим и малко степ аеробика. С малката противохлъзгаща стълба, с която децата си мият ръцете и зъбите, за да достигнем възможно най-високо. 

Ако искате да не се чувствате нелепо, може да си пуснете музика и да опитате да следвате динамиката на ритъма. Така нещата ще изглеждат още по-професионално и с нужния емоционален заряд.

Прочетете още: Почистване на матрак – бързо и лесно

И изплакването

След като сте изчеткали замърсените зони, следва обилно изплакване с вода. Оставям да се подсуши и проветри. Любим момент ми е накрая, когато всичко „свети” и мирише на чисто, да поставя ароматни свещи и ново тоалетно блокче, които да допринесат за домашния уют и на това толкова интимно място. Измивам и връщам по местата им изнесените вещи. За финал избърсвам огледалото от капчиците вода, за да отрази блясъка на моите усилия.

Досадно е, да! Но когато се чудите кога и дали да преминете в действие, следва да знаете, че честата и стриктна поддръжка на санитарните помещения в дома спомага за това да не се натрупва значително по обем замърсяване. А това от своя страна е една своеобразна гаранция, че вашите усилия няма да се превърнат от рутина в предизвикателство!

Автор: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *