ДОМАКИНСТВО

Ето защо е важно редовно да чистим прах у дома

Домашният прах е не само нещо неприятно и грозно, което ни представя като немарливи домакини, но също така е много вреден за здравето. Да не подценяваме това, а да отделяме време за неговото почистване.

Най-прашните места в жилищата ни обикновено са задните стени на хладилниците, радиаторите, горните повърхности на мебелите. Оставяйки необран праха по труднодостъпните за почистване места, ние го дишаме. А в него се съдържат наистина опасни компоненти. Има много органични вещества – мъртва кожа, парченца нокти, пърхот, трошици храна, цветен прашец, спори на гъби, плесени, мъртви домашни насекоми и техните изпражнения.

Сред неорганичните елементи в състава на праха са вулканична пепел и минерали, кристалчета сол, микроскопични частици от строителни материали.

При изследване на домашния прах в САЩ учените установяват, че в него живеят 5000 вида бактерии и приблизително 2000 вида гъби.

Плесента в праха увеличава риска от астма и става причина за много алергии.

Той развъжда т. нар. акари – това са микрокърлежи. Те не хапят, не смучат кръв, не пренасят инфекциозни заболявания. Но се хранят с мъртва кожа от нас и оставят екстрементите си, които вдишваме. Това е причината за 70% от алергиите.

Най-уязвими са децата, чиято имунна система още не е укрепнала, както при възрастните. Ако имаме малчугани вкъщи, е наложително старателно да чистим праха всеки ден.

За да попречим на праха да се натрупва в дома ни, е нужно да изхвърляме без жал ненужните предмети. Дрехи, които в момента не носим, е добре да опаковаме в найлонови пакети, а обувките да държим в затворени шкафове.

Страшно много прах се събира по книгите. По-удачно е да ги съхраняваме в шкафове със стъклени врати, а не върху открити етажерки.

Препаратите на основата на неагресивни натурални ПАВ (повърхностно активни вещества) са най-подходящи за мокро почистване на праха. Меката мебел можем ефикасно да изчеткаме със солена вода – разтвор от 20 % сол и 80 % вода.

Най-лесно се обира прахът чрез прахосмукачка с воден филтър, парочистачка, както и с пухче за прах.

Независимо какъв инструмент ще ползваме, важното е да чистим праха редовно – най-малко два пъти в седмицата, и то навсякъде в жилището. За да не вдишваме отвратителните съставки, които съдържа.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *