ЗДРАВЕ

Бабин илач от кестени срещу шипове

Разхождайки се в парк или по някои площад, неволно обръщаме внимание на дърветата около нас. Някои от тях самите са поразителни с външния си вид. Отличен пример е величественият красив конски кестен.

През пролетта той радва окото с шикозни съцветия. През лятото ви позволява да се скриете от жегата и парещите слънчеви лъчи под разпръснатата му корона, през есента е щедър с плодове, подходящи за създаване на сладки дрънкулки. Всички харесват това красиво дърво и затова често се избира за украса на градината или се поставя в двора близо до къщата.

Оказва се, обаче, че освен красивият му вид, той има и множество ползи за здравето на хората. Сред тях е и т. нар. бабин илач с кестени срещу шипове.

Шиповете са израстъци в костно-ставната система на човека. Те често се появяват в млада и средна възраст. Много пъти появата им е споходена от обездвижване, неправилна обмяна на веществата, травми и други аномалии.

Шиповете предизвикват проблеми и болки, след притискането на нервите в областта на гръбначния стълб или в кръвоносните съдове. Последните най-често намиращи се в гръбначно-мозъчния канал.

Страдащият често изпитва главоболие, болки в рамената, врата и кръста, изтръпване на крайници, световъртеж и пр.

Някои пациенти, дори споделят, че спасение няма, но това не е напълно вярно. Оказва се, че съществува вековна бабина рецепта, която се състои от кестени. Смята се, че мигновено облекчават състоянието. За целта от 60 диви кестена се прави смес. Те се нарязват на ситно. Към тях се добавят 30 аспирина и така се оставят в голям буркан или бутилка, като се заливат с 1 литър ракия (първак). Престояват един месец, след което се прецеждат.

С извлека от мехлема се мажат болни стави и участъци, за които се знае, че има шипове. При чувствителна кожа се препоръчва да се комбинира с растително масло, или крем, или може дори свинска мас. Това ще облекчи болката от шипове, още на първата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *