ЗДРАВЕ

Кръвоизлив в окото – опасен ли е и има ли лек?

Кръвоизлив в окото или и двете очи представлява натрупване на кръв, излята във вътреочната среда от увредени вътреочни съдове. Това се получава, най-често при нараняване, заболяване или прекомерно физическо натоварване.

Много хора смятат, че при кръвоизлив в окото няма причина да посещават лекар, защото причината е напълно безвредна. Това, обаче е вярно само отчасти. Разбира се, почти всеки поне веднъж в живота си се е сблъсквал с леки кръвоизливи, когато причината за тях е кратко, но много неприятно явление (субконюнктивален кръвоизлив или кръвоизлив в склерата) е леко контузия на очите или прекомерно физическо натоварване. В този случай кръвоизливът наистина не е опасен. Съществуват обаче и по-сериозни ситуации, когато кръвоизливът в окото изисква незабавна професионална помощ. Това се прави, за да се избегне зрително увреждане или пълна загуба на зрение.

Причини за кървене в окото

Хеморагиите в окото обикновено се подразделят, според мястото на тяхното локализиране:

в ретината;

в стъкловидното тяло;

към предната камера;

в очната кухина;

Причините, поради които се появяват кръвоизливите, са много различни и разнообразни. Най-честият рисков фактор обаче е тъпата травма (контузия) на окото. Въздействието може да е насочено, както директно към окото, така и към други части на тялото (череп, шия, гръден кош). Нараняванията на очите, получени по този начин, се разделят на:

Бели дробове, в които структурата на органа остава непокътната и зрението е напълно възстановено;

Среден, с леки увреждания на очните структури и възможно зрително увреждане;

Тежки, придружени от необратими нарушения на структурата на окото, понякога с пълна загуба на зрение.

В същото време степента на увреждане, в случай на нараняване на очите понякога не съответства на количеството кръвоизлив. Ето защо, за да се предотвратят нежелани последици и усложнения, дори и при малък кръвоизлив е наложително да се консултирате с лекар.

Друга причина за появата на кръвоизлив в окото е нарушение в кръвоносната система. Те могат да са в резултат от захарен диабет, съдова атеросклероза, артериална хипертония. В този случай, лечението на кръвоизлив се провежда паралелно с терапията на заболяването, което го е причинило.

Атеросклерозата и хипертонията са придружени от влошаване на еластичността и повишена крехкост на кръвоносните съдове, стесняване на артериите и разширени вени. В този случай, често се случват техните разкъсвания, поради рязко покачване на кръвното налягане. При напреднали форми на захарен диабет се наблюдава увреждане на кръвоносните съдове на тялото (ангиопатия) и съдовете на ретината. Подобно състояние в офталмологията се нарича диабетна ретинопатия. Патологията е много сериозна, тъй като много често се усложнява от кръвоизливи в ретината, които могат да провокират нейното отделяне с необратима загуба на зрение.

Към останалите, по-рядко срещани причини за кръвоизлив в окото, експертите включват:

Вътреочни тумори, които упражняват прекомерен натиск, върху кръвоносните съдове, което води до тяхното разкъсване;

Късогледство, което причинява образуването на опасни микропукнатини по стените на съдовете на окото;

Ирит и увеит – възпалителни заболявания на ириса и хориоидеята;

Аномалии в развитието на съдовата система;

Прекомерно физическо натоварване (силен писък, кашлица и др).

Лечение на кървоизлив в окото

Основната задача на лекаря при откриване на кръвоизлив в окото е да спре кървенето, което е възникнало. След това пациентът трябва да се подложи на лабораторни изследвания – подробен кръвен тест. Изпълнението му е необходимо за своевременно откриване на заболявания, свързани с патологии в системата за кръвосъсирване или в общата кръвоносна система.

Като правило кръвта се разтваря спонтанно от местата на натрупване. За да се ускори този процес обаче, експертите предписват абсорбиращи се лекарства. Важно е да се знае, че всеки нов кръвоизлив може значително да забави скоростта на изтичане на кръв от местата на неговото натрупване в очната среда. Тази ситуация е особено често при пациенти със захарен диабет. Като правило, при захарен диабет се появяват кръвоизливи в ретината. Лечението му е трудно и е придружено от сериозни последици, тъй като зрителните рецептори, разположени тук, страдат. Така, при обширни кръвоизливи в / под ретината, в повечето случаи те прибягват до извършване на операция – витректомия. По време на хирургичната интервенция стъкловидното тяло се отстранява частично или напълно и след това кръвните съсиреци се натрупват, върху ретината.

Както споменахме и по-горе, кръвоизливът в окото се появява по различни причини и може да е придружен от последици от различна степен на опасност. Ето защо, дори и при леко присъствие на кръв в окото е по-добре незабавно да се консултирате с офталмолог. В крайна сметка само навременната медицинска помощ ще помогне да се предотвратят възможни сериозни усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *