ЗДРАВЕ

Какво се случва, ако всеки ден хапваме спанак?

Спанак е зеленчук, който намира широко приложение в българската кухня. С него можете да приготвите супа, гарнитура, салата, основно ястие и дори торта. Кой не е чувал за прословутата  „Спаначена торта с ягоди“! Някои хора не понасят вкуса му, други пък намират начин да го включват всеки ден в менюто си. Как се отразява този прием на организма обаче?

В 100 гр спанак се съдържат едва 23 калории и това го прави чудесен избор за хора, които са на диета. В зелените листенца се крие цяла аптека – витамини С, В1, В2 и В6, А, К; аскорбинова киселина; желязо; соли на калция; белтъчини; минерали и фибри. Големите количества фолиева киселина го правят много подходяща храна за бременни жени. Антиоксидантните му свойства също са безспорни. Тялото се пречиства и зарежда, токсините се изхвърлят, а перисталтиката на червата се подобрява. От медицинска гледна точка приемът на спанак се насърчава при хора, страдащи от сърдечни заболявания, проблемна щитовидна жлеза, стрес и високи нива на кръвното налягане и лош холестерол.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

Всички тези полезни вещества подпомагат организма в борбата му със стареенето и поддържат кожата свежа и сияйна. Някои изследвания сочат, че можете да намалите риска от някои видове рак, ако редовно консумирате малки количества спанак. Ако тренирате редовно и искате да натрупате мускулна маса, можете да стимулирате процеса с включване на спаначени специалитети в менюто. Той пречиства съдовете от плаки, както и подпомага правилното усвояване на глюкозата в кръвта – едно от решенията за контролиране на високо кръвно и диабет.

спанак
Ползите за здравето от консумация на спанак са отдавна доказани

Както при всяко нещо обаче, балансът е по-добрият избор и прекаляването не е добър вариант. Въпреки всичките си безспорни ползи, които вече изброихме, спанакът може да нанесе и вреда. При хора с проблемни бъбреци не е препоръчителна редовната му употреба поради риск от образуване на камъни, а при тези с бъбречна недостатъчност е абсолютно противопоказна. Хора с повишена чувствителност към желязо пък могат да отключат алергия.

Ако обичате да консумирате спанака в сурово състояние, силно препоръчително е да го измивате много добре и дори да го киснете известно време в студена вода. Така ще избегнете риска от заразяване с бактерии като салмонела и ешерихия коли.

Задушен, сварен, изпържен, суров или печен – спанак е чудесно допълнение към едно здравословно, балансирано меню. Опознайте го!

Автор: Магдалена Колибарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *