ЗДРАВЕ

Предозиране с цинк – опасно ли е?

Цинкът е елемент, важен за здравето и правилното функциониране на организма. Той има основна роля при деленето на клетки, нормалното им нарастване, разграждането на въглехидратите, добре работещата имунна система, бързото заздравяване на рани. Бъдещите майки трябва да приемат богати на цинк храни, защото той е отговорен за правилното развитие на плода. Благодарение на същия този елемент ние имаме усещане за вкус и миризма.

Когато в организма ви липсва достатъчно количество цинк се появяват проблеми със слуха, страдате от косопад, имунната защита на организма е слаба, появяват се бели петна по ноктите. Тези симптоми обаче са сигнал да посетите личния си лекар, а не да започвате самолечение.

За да си осигурите нужния за организма цинк е добре да се храните пълноценно и балансирано. Той се съдържа в червените меса, суровото кашу, нахут под всякаква форма, бял боб, фъстъци, белени сурови тиквени семки и бадеми, както и пълнозърнести хляб и паста.

Ако сте прекалили с хранителните добавки и сте предозирали с цинка, вашето тяло ще сигнализира с неразположение. Първите признаци наподобяват натравяне с храна – слабост, гадене и повръщане, чревни колики и диария. Загубата на вкус и обоняние също трябва да ви подскажат, че трябва да прекратите приема на таблетки веднага. Обикновено след това организма успява да компенсира неприятните симптоми в рамките на половин до едно денонощие и вие отново ще се почувствате добре.

нахут
Нахут е храна с богато съдържание на цинк

В по-тежките случаи, освен всички останали симптоми, е възможно болките да се прехвърлят към кръста, да усетите дискомфорт при уриниране, както и леко сърцебиене. Безотговорният и неконтролиран от медицинско лице прием в някои случаи води до натравяне и изисква хоспитализация.

Хората, които спортуват усилено всеки ден, изхвърлят голямо количество цинк чрез потта. Поради тази причина често посягат към таблетките, за да подпомогнат възстановяването на мускулните влакна. Цинкът често е наричан „мъжки минерал”, тъй като отговаря за нивата на тестостерон в организма. Много мъже смятат, че приемайки допълнителни дози от него, ще повишат потентността си. Всъщност, ако организмът ви разполага с нужното количество цинк, допълнителният прием ще окаже само негативно влияние върху вас. 

Винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете да приемате добавки с цинк. Продължителната злоупотреба с него е възможно да доведе до анемия, чернодробни проблеми, бъбречна недостатъчност, атрофия на лигавиците, частична или пълна загуба на слуха, проблеми с храносмилателната система и т.н. 

Бъдете разумни и отговорни към собственото си здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *