ЗДРАВЕ

Какво не знаете за руколата?

Често слушаме за руколата, обаче колко от нас я включват в менюто си? Всъщност този зеленчук има множество ползи за здравето и за фигурата ви, а и може да бъде блестящия завършек, който търсите за ястието си. И все пак: как точно ни помага руколата? 

Намалява риска от сърдечни болести

Руколата е най-известна с благотворното си влияние върху сърцето. Според проучване, проведено през 2018 година от American Heart Association, консумацията на зеленчуци като карфиол, зеле и рукола намаляват риска от атеросклероза, особено при възрастните жени. Това се дължи на полифенолите, съдържащи се в този тип растения – съединения, оказващи защитен ефект на сърцето. 

Помага при диабет 

Руколата е страхотен източник на фибри. Това спомага за регулирането на кръвната захар, което е изключително важно при хора с диабет. Храните, богати на фибри, носят чувство за ситост и така ненужното похапване със сладкиши е редуцирано до минимум. 

Източник на витамини и минерали

Част от необходимите за тялото витамини се съдържат именно в руколата. На първо място, съдържа висок процент калций, който укрепва костите. Сред полезните вещества в руколата е и фолиевата киселина. Наричана още витамин B9, тя контролира струпването на кръвния химикал хомоцистеин, чиито завишени нива причиняват увреждане на централната нервна система. 

Подобрява тренировките 

Освен множеството ползи за здравето, руколата може да бъде важна добавка за спортуващите. Според проучване от 2014 година, високият прием на полезни нитрати (като тези в руколата) понижава кръвното налягане, което намалява необходимото количество кислород по време на тренировка и съответно подобрява резултатите. 

Успокоява възпаленията и проблемите, свързани с кожата

Казвали сме и друг път, че проблемите с кожата като акне, розацея и така нататък много често идват отвътре. Тоест кремовете и мазилата невинаги са достатъчни за подобряване на общото ѝ състояние. Трябва ви и хубава диета, съответстваща на състоянието ви. Преди да предприемете такава е хубаво да се консултирате с дерматолог. Все пак, дълги години в Близкия изток се вярва, че маслата, добивани от този зеленчук, могат да предотвратят възпаления и да да помогнат при лечението на екзема. 

Прочетете още: Отглеждане на тиквички: как да си направим разсад и как да се грижим за него?

Ако тези пет ползи от консумацията на руколата не са ви достатъчни, за да я пробвате, мислете за нея като съставка, която да разнообрази преживяванията ви в кухнята.  Не си мислете за нея само като добавка към салатата ви, макар че може да служи отлично като такава. Руколата е страхотна върху пица, върви чудесно и с пиле. Ако все пак настоявате да я прибавите към салатата си, руколата и сирена от всякакъв тип са страхотна комбинация. Оставете на въображението си да ви води и дайте шанс на руколата – може толкова да ви хареса, че в бъдеще да се обръщате често към нея. 

Автор: Десислава Ценова

One thought on “Какво не знаете за руколата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *