ЗДРАВЕ

Пет храни, които ще ви заредят с фибри

Да започнем първо с това защо за нашия организъм е толкова важна консумацията на фибри. Вероятно сте чували за тяхната огромна роля в здравословното хранене, например, че спомагат за пълноценното усвояване на полезните вещества. Това обаче съвсем не изчерпва достойнствата им.

Наричани още баластни вещества, а някъде може да ги срещнете и просто като влакнини, фибрите са отлично средство за намаляване на така наречения „вълчи глад“. Те ни засищат бързо и помагат да контролираме по-добре количеството на приеманите калории – тоест, спазването на диетата става някак си естествено, без излишен дискомфорт и страдание.

Плодове и зеленчуци

Те са един от най-разпространените източници на фибри, като в различните плодове и зеленчуци се съдържат както неразтворими, така и разтворими фибри. Организмът се нуждае и от двата вида. Неразтворимите са особено полезни за храносмилателната система и повлияват благоприятно функцията на стомашно-чревния тракт, като борят успешно както запек, така и диария. Ако искате да си ги набавите, консумирайте повече спанак, грах или броколи. Също така хапвайте плодовете с кората, когато това е възможно, защото  неразтворимите фибри се съдържат именно там.

Колкото до разтворимите им събратя, тяхната способност да се свързват с мастните киселини е безценна, тъй като подпомага пълноценното усвояване на всички полезни вещества. Банани, киви, ягоди, моркови, портокали, спанак – ето кои оглавяват топ класацията на най-богати на разтворими фибри плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват редовно в менюто ви и то в прясно състояние, ако искате да се възползвате от лечебната им сила.

Пълнозърнест хляб

В пълнозърнестият хляб също е чудесен източник на безценните фибри. Така например, ако хапнете дори само една филийка пълнозърнест хляб, организмът ви ще се сдобие с около 5-10 грама фибри, което е около 10-20% от препоръчителния дневен прием. Тук е мястото да споменем, че до навършване на 50 години, препоръчваната дневна доза фибри за дамите е около 40 грама, а за господата – около 50. За хората над 50-годишна възраст тя пада на 35-40 грама и за двата пола.

банани
Бананите са страхотен източник на фибри сред плодовете
Пуканки

Дори и да не са присъствали досега в менюто ви, след като узнаете колко са полезни, вярваме, че ще станете техен почитател. Ако искате да сте сигурни в качеството, може и да си ги приготвите сами от царевични зърна, които лесно се намират на пазара. Сортът е специално предназначен за пуканки и е доста по-дребен, в сравнение с другите видове царевица. Приготвянето е не само лесно, но и забавно. Загрейте на котлона средно голяма тенджера с една-две капки мазнина, след което пуснете шепа зърна и веднага затворете капака. Зърната бързо ще започнат да се разпукват и само след минутка-две ще имате цяла купа ароматни пуканки. Не забравяйте обаче да „друсате“ лекичко тенджерата, докато трае процесът на разпукване – да не загорят зърната още преди да са се превърнали в пуканки.

Ядки

Ядките са много лесен и вкусен начин организмът ви да си набави фибри. В тях се съдържат и редица други много полезни вещества, така че, нека похапването на шепа ядки между храненията да се превърне в навик. Ще сте винаги сити, но на стомаха няма да му е тежко. От всички познати видове ядки, бадемите държат първенството по съдържание на фибри.

Варива

Бобът и лещата са много подходящи що се отнася до набавянето на фибри. С тях ще поддържате чудесно тонуса си, защото те дават много енергия. В една чаша леща или зрял фасул се съдържат цели 15 грама фибри. Освен като ястие, бобът може да се приготвя и във вид на салата. И в двата случая е много полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *