3 вкусни ястия с 5 съставки от Джейми Оливър
Джейми Оливър е едно от най-обичаните телевизионни лица из цял свят. Неговата страст към кухнята го тласка към редица нови начинания, в които основната идея винаги е една и съща – по-добра и лесна за приготвяне храна. В желанието си да покаже на всички нас, че не е нужно да сме професионални готвачи и да имаме сложни продукти под ръка, той създава книга с лесни рецепти само с по 5 съставки.
Днес ви показваме три от тях, като се надяваме да се вдъхновите и да зарадвате себе си, и вашите близки с тях.
Хрупкаво пиле с хляб
Необходими продукти (за 2 порции):
2 парчета пилешки гърди без кост
2 дебели филийки пълнозърнест хляб със семена
1 скилидка чесън
1 лимон
Начин на приготвяне:
Завийте пилешките гърди в хартия за печене и ги намачкайте с помощта на готварски чук, за да ги сплескате. Нарежете филиите хляб на ситно и добавете чесъна. Разбъркайте в отделна купа, докато сместа стане на трохи. Нарежете пилешките гърди на флейки и поръсете с готовите трохи. Притискайте силно, за да залепнат. Запържете месото в тиган на среден огън в малко зехтин. Сервирайте като гарнирате с малко рукола с лимонов сок.
Бързи говежди пържоли
Необходими продукти (за 2 порции):
4 скилидки чесън
джинджифил ( количеството е по желание)
аспержи
2 говежди пържоли
2 с.л. сос от черен боб
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно чесъна и джинджифила. Запържете на среден огън с малко зехтин и разбърквайте постоянно. След като съставките са придобили златист цвят, извадете ги в отделна купа, а в останалия сос на котлона наредете аспержите, за да запържите и тях. Докато те се приготвят, овкусете пържолите със сол и черен пипер и ги добавете към аспержите. Усилете котлона на по-висока степен и гответе за няколко минути, като обръщате редовно. Поръсете със сос от черен боб или червен винен оцет. Сервирайте като нарежете пържолите на хапки и върху тях добавите хрупкавия чесън и джинджифил. Аспержите сложете отстрани на чинията, без да ги режете.
Карбонара с наденица
Необходими продукти (за 2 порции):
Талиатели
сурова наденица
пресен магданоз
1 яйце
пармезан
Начин на приготвяне:
Сгответе талиателите в тиган с вряща и подсолена вода. След това отцедете, като запазите 1 чаша от водата, в която са врели. Изтискайте месото от наденицата и с мокри ръце оформете малки топчици. Поръсете ги с малко черен пипер и запържете в тиган, с малко зехтин, до златист цвят. Нарежете на ситно магданоза, разбийте го с яйцето и поръсете малко от водата, в която сварихте талиателите. Разбъркайте всичко добре и смесете с пармезана. Полейте топчиците от наденицата с яйчената смес и при нужда сложете още малко от водата на талиателите. Гответе всичко за няколко минути, като поръсите с черен пипер и бъркате непрекъснато. Сервирайте в дълбока чиния и настържете малко пармезан отгоре.
Автор: Йоана Томова