КРАСИВАКрасота

Солариум: вечната тема ЗА и ПРОТИВ

Лятото вече е тук и из мислите на всички ни се въртят асоциации с плаж, море и разбира се, хубав тен. Едва ли има жена, която не би се радвала да има секси бронзов загар, който да е с нея през всички летни месеци. Освен с продължително седене на плажа обаче, много дами предпочитат да се сдобият с така желания тен, като посетят близкия солариум. 

Знаем, че всички сме нетърпеливи за летните емоции и искаме кожата ни да изглежда великолепно, но нека преди това да разгледаме плюсовете и минусите на солариумите, за да сме сигурни, че ще вземем най-доброто от това лято.

Плюсове

Спестява време 

За всички дами, а и не само, които имат забързано ежедневие, солариумът е идеалното решение за придобиване на бърз и красив тен. Само 10 минути дневно, или през ден, зависи колко тъмен искаме да е нашият тен, са напълно достатъчни, за да се радваме на секси бронзова кожа. Така също ще избегнем и дългото стоене под вредните слънчевите лъчи. Плюс е също и това, че може да имаме тен целогодишно, а не само през лятото.

Производство на витамин D 

Витамин D е често срещана съставка в повечето хранителни добавки. Това е така, защото той спомага за по-дългото запазване на нашите кости, зъби и стави. Солариумът подпомага образуването на витамин D и намалява риска от остеопороза – прогресивно заболяване на скелета.

Производство на меланин

Благодарение на меланина в нашия организъм, кожата ни е предпазена от изгаряне, когато е изложена на пряка слънчева светлина. Някои проучвания доказват, че употребата на солариум увеличава меланина в организма, благодарение на ултравиолетовите А лъчи.

Повишава самочувствието

При направено изследване от специалисти се оказва, че хората, които използват солариум и отделят това време за себе си, си дават по-висока лична самооценка.

Оказва влияние върху нервната система 

Ултравиолетовите лъчи доказано имат благоприятно действие върху нервната система и помагат за по-бързото излизане от депресивни състояния. Благодарение на хормона серотонин, който се отделя по време на използването на солариума, хората си тръгват по-щастливи и отпочинали, в сравнение с тяхното настроение, когато са дошли в салона за красота.

Контрол на соларната радиация

За разлика от слънцето, което няма копче за изключване, солариумите могат да се регулират, което е изключително важно за хора с по-светла кожа.

Благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система

Известно изследване в клиника Шарите, Берлин, подлага на експеримент 50 пациента със сърдечни заболявания. В рамките на 4 седмици пациентите са били облъчвани с UV-светлина и резултатите след това са повече от задоволителни. Забелязва се спадане на кръвното налягане, намаляване стойностите на холестерола и значително подобрение на циркулацията на кръвта.

Минуси

Отрицателни ефекти върху зрението

Прекомерната употреба на солариум може да има нежелани ефекти върху ретината и роговицата. Нивата на УВ, които се използват, са много по-високи от тези на слънцето, затова и използването на предпазни очила по време на процедурата е задължително.

Състарява кожата

Всички знаем, че продължителното стоене на слънце може да е пагубно за нашата кожа. Това важи с пълна сила и за солариумите. Ако прекалите с тяхната употреба, това води до появата на свободни радикали, които унищожават колагена, кожата загубва своята еластичност и е предразположена към по-бързата поява на бръчки.

Поява на пристрастеност

Тенорексията е психологическа пристрастеност, при която хората изгубват правилна представа за своя външен вид, в случая своя тен, и прекаляват с използването на солариумите. При тях рискът от рак на кожата е значително по-голям.

Не помагат при зимна депресия

При недостиг на светлина много хора изпадат в депресия, поради липсата на „хормона на щастието” – серотонин. Именно поради тази причина солариумите са често използвани и през зимните месеци. Научно доказано е обаче, че те не повлияват на това състояние.

Неподходящи апарати

За жалост не съществува служба, която да проверява състоянието на апаратите за тен и тяхното правилно използване. Вследствие на това много хора попадат в грешни ръце, които им докарват изключително сериозни проблеми с кожата. Съветваме ви преди да се подложите на процедура за потъмняване на тена, внимателно да проучите салона и силата на апарата, с който работят.

Увреждат косата

Ултравиолетовите лъчи, освен че навлизат в кожата, достигат и до косата, вследствие на което тя е по-суха и изтощена. 

Благоприятна среда за развитие на зарази

При неправилно почистване от страна на персонала, има голяма вероятност клиентите да си предават различни контактни болести.

Противопоказания

Солариумът не се препоръчва:

– при бременност

– по време на менструация

– при силно акне

– след епилация с кола маска

– след излагане на слънце

Както с всяко друго нещо, така и със солариума не бива да се прекалява. Ако изпитвате някакви раздразнения по време на процедурата, прекратете веднага. При по-сериозни кожни проблеми или притеснения задължително се консултирайте с лекар преди използването на солариум.

Прочетете още: Лазерна епилация: 5 неща, които трябва да знаем

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *