СЕМЕЙСТВО

Целувате ли детето си по устата? Ето защо това може да е опасно

Малките деца, особено бебетата, са толкова сладки, че винаги ни се иска да ги гушкаме и целуваме. Обичаме ги и няма как да се сдържим, но трябва да знаем, че ако целуваме детето по устата, това може да е опасно.

Педиатрите и педагозите отхвърлят категорично този начин да изразяваме чувствата си, като го смятат за изключително вреден както за физическото, така и за психическото детско здраве.

С какво застрашава здравето на малкото дете целувката по устата?

На първо място тя е много нехигиенична, защото детето няма изграден имунитет като на възрастните.

Целуването по устата на детето може да стане причина за много застрашаваши здравето му последици:

– Предават се много бактерии, най-вече от по-далечни роднини, като особено опасен е херпесът.

– Никотинът и катранът, полепнали по тялото и дрехите на пушачите, също вредят на детето.

– Създават се благоприятни условия за заболявания на зъбите чрез предаване със слюнката на бактерии, унищожаващи емайла на детските зъби.

Има ли социална вреда от такава целувка?

Неслучайно специалистите постоянно алармират за премахването на родителската практика да се изразява обичта с целуване по устата. Според френския психоаналитик Шандор Ферензи, такъв тип целувка е само за хора, с които имаме интимни отношения.

Тъй като децата им предстои да водят полов живот след време, целуването на родителите по устата може само да обърка представите им за това кое е сексуална практика и кое не е. Дори това може да доведе и до влияние върху интимните връзки в зряла възраст.

Психолозите твърдят, че целувайки детето по устата, показваме, че тази граница не е затворена и всеки може да я премине. Те смятат още, че така се рискува детето да не си изработи способност да казва „не”. Това е т.нар. „синдром на жертвата”. Ето защо целуването по устата – това интимно място от човешкото тяло – не е най-добрият начин за изразяване на родителска любов.

А дали трябва изобщо да целуваме детето? Да, дори това е необходимо за него. Но нека това да не бъде по детската уста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *