Аламинут за начинаещи: Содени питки
Всяка българка е посветена в „тайнството” на приготвянето на домашната питка и пази „онази” рецепта, предадена ѝ от нейната майка или баба, с която да блесне при нужда при посрещането на скъпи гости.
Хлябът е традиция в нашата народопсихология и ние си знаем, че колкото и зле да сме, има ли хляб и сол, всичко ще се оправи.
В моменти като този, когато близката баничарница не работи, а снабдяването с продукти е приключение, ви предлагам рецептата за моите содени питки. Помня я от майка ми, която я държеше в „арсенала” от кулинарни предложения, прилежно записани в малката ѝ рецептурна книжка. С нея тя спасяваше положението на дефицит в годините на прехода.
Предимствата на тези содени питки са в това, че се приготвят бързо, с малко продукти и стават много на брой – между 7 и 10, в зависимост от големината. Недостатъците – аз лично ги приготвям с бяло брашно. Тук освен на глутена, трябва да обърнем внимание и на въглехидратите: за тези, които сега са решили да следват още по-стриктно режима си. Може да опитате да смените вида на брашното и да споделите вашата диетична интерпретация.
Продукти:
3 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол (щипка сол)
2-3 с.л. олио
150 гр. сирене
50 гр. масло
1 бр. жълтък за намазване
Приготовление:
В голяма купа пресявате брашното. Правите дупка и изсипвате киселото мляко, в което сте разтворили содата. След като сложите содата в млякото, разбъркайте добре и бързо прибавете към брашното, защото в противен случай сместа се надига и почва „да кипи” от кофичката. След това добавяте захарта, солта и олиото. Накрая слагате натрошеното сирене. Разбърквате до получаване на хомогенна смес. Ако смятате, че е много лепкава, добавете още брашно, до момента, в който тестото не залепва по пръстите ви.
Оформяте малки топки, които слагате в тава върху хартия за печене. С пръст правите дупчица и в нея поставяте малко парче масло. Намазвате с жълтък и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса, горно и долно печене без вентилатор.
Готови са при зачервяване, приблизително след 25 – 30 мин., в зависимост от фурната.
Ухаят невероятно и се хапват за отрицателно време!
Вървят чудесно с айрян! Добър апетит!
Автор: Даниела Микова