Аламинут за начинаещи: Содени питки

Всяка българка е посветена в „тайнството” на приготвянето на домашната питка и пази „онази” рецепта, предадена ѝ от нейната майка или баба, с която да блесне при нужда при посрещането на скъпи гости.

Хлябът е традиция в нашата народопсихология и ние си знаем, че колкото и зле да сме, има ли хляб и сол, всичко ще се оправи. 

В моменти като този, когато близката баничарница не работи, а снабдяването с продукти е приключение, ви предлагам рецептата за моите содени питки. Помня я от майка ми, която я държеше в „арсенала” от кулинарни предложения, прилежно записани в малката ѝ рецептурна книжка. С нея тя спасяваше положението на дефицит в годините на прехода. 

Предимствата на тези содени питки са в това, че се приготвят бързо, с малко продукти и стават много на брой – между 7 и 10, в зависимост от големината. Недостатъците – аз лично ги приготвям с бяло брашно. Тук освен на глутена, трябва да обърнем внимание и на въглехидратите: за тези, които сега са решили да следват още по-стриктно режима си. Може да опитате да смените вида на брашното и да споделите вашата диетична интерпретация.

Продукти:

3 1/2 ч.ч. бяло брашно

1 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

2 с.л. захар

1/2 ч.л. сол (щипка сол)

2-3 с.л. олио

150 гр. сирене

50 гр. масло

1 бр. жълтък за намазване

Приготовление:

В голяма купа пресявате брашното. Правите дупка и изсипвате киселото мляко, в което сте разтворили содата. След като сложите содата в млякото, разбъркайте добре и бързо прибавете към брашното, защото в противен случай сместа се надига и почва „да кипи” от кофичката. След това добавяте захарта, солта и олиото. Накрая слагате натрошеното сирене. Разбърквате до получаване на хомогенна смес. Ако смятате, че е много лепкава, добавете още брашно, до момента, в който тестото не залепва по пръстите ви.

Оформяте малки топки, които слагате в тава върху хартия за печене. С пръст правите дупчица и в нея поставяте малко парче масло. Намазвате с жълтък и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса, горно и долно печене без вентилатор. 

Готови са при зачервяване, приблизително след 25 – 30 мин., в зависимост от фурната.

Ухаят невероятно и се хапват за отрицателно време! 

Вървят чудесно с айрян! Добър апетит!

Автор: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *