ДОМАКИНСТВО

Различните видове кухненски моп и за какво да ги използваме?

Мопът е най-познатият уред за почистване на под. През годините от своето създаване е претърпял множество модификации, но и до днес си остава предпочитан от много домакини, когато стане въпрос за почистване на подове. За първи път думата „моп“ се появява в английския език през далечната 1496 година. Домашно майсторените мопове представлявали стари парцали, захвани с пирон за дървена пръчка. Едва през XIX век се появява първият патентован моп, направен от вълна. В средата на на XX век е изобретен гъбеният моп, а през 1990 година е представен и т.нар. „мокър“ моп, изработен изцяло от естествена целулоза, която не оставя власинки след себе си и прави почистването още по-лесно. Днес на пазара има голямо разнообразие от уреди за почистване на под, като всеки от тях има своето точно предназначение, с което да улесни ежедневието на всяка домакиня или фирма за професионално почистване.

Сухият моп е един от най-разпространените

Направен е от вълна или микрофибър и основното му предназначение е за бърсане на прах или почистване на други сухи замърсявания. Когато подовете се почистват основно, използването му е първата и задължителна стъпка от професионалното почистване. Сухите мопове могат да се перат в пералня или да се изхвърлят, ако са за еднократна употреба.

Мокър или влажен моп

След забърсване на сухото замърсяване, на помощ идва т.нар. мокър или влажен моп. Главата му е изработена от листове микрофибърна тъкан или плоскост, покрита с текстилна обвивка. Мокрият моп е най-добрият помощник в професионалното почистване на мазнини, засъхнали течности или кал от подовете.

Предварително навлажнен моп или моп с вода

Създаден е изцяло за улеснение процеса на почистване на подовете. Главата му е изработена от микрофибърна тъкан, която задържа в себе си достатъчно вода и препарат, така че да не се налага използването на кофа. При правилно овлажняване на този моп за почистване на подове, той не оставя мокри следи след себе си.

Моп от власинки

Може би е един от най-разпространените и достъпни мопове. Главата му е изработена от свободно падащи текстилни власинки, които задържат в себе си повече вода и правят възможно почистването на по-голяма площ с едно изплакване. Единственият недостатък на този уред за почистване на под е, че когато е изработен от памучни власинки или полиестер, не може да бъде машинно изпран.

Моп, изработен изцяло от полиестер и полиамид

Това е може би най-издръжливият и предпочитан уред за почистване на под. Поемат в себе си голямо количество замърсяване, което не налага честото им изплакване. Също така може да бъдат използвани повече от 500 пъти, без да загубят характеристиките си. Употребата им изисква по-малко почистващи препарати и затова са смятани за по-екологични.

Производителите непрекъснато се стремят да усъвършенстват продуктите си и да улесняват ежедневието на домакинствата. Ако обаче все нещо не ви достига, винаги можете да се обърнете към фирма за професионално почистване, която да ви осигури повече свободно време и безупречна чистота у дома.

One thought on “Различните видове кухненски моп и за какво да ги използваме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *