ЗДРАВЕ

Хомеопатия при кашлица – кога и как да я приложим?

Може ли да помогне хомеопатия при кашлица? Това ще обсъдим в тази статия.

Появата на кашлица е вследствие на възпалена лигавица на гърлото или на белите дробове и отделения секрет. Лигавицата става много чувствителна при заболяване, а това е причина за силен дискомфорт, когато се вдишва студен въздух, приемат се течности или се преглъща храна. Организмът прави усилие да отдели секретите, събрани в гърлото, и така се появява кашлица – лека, суха или влажна, спазматична или лаеща.

Всъщност кашлицата е реакция на организма за облекчаване на дишането, естествен защитен механизъм.

Какво може да причини кашлица

Сама по себе си кашлицата не представлява болест, но може да е симптом на заболяване. Невинаги е безобидна и може да не отшуми толкова бързо. Когато е продължителна и силна, организмът се изтощава, може да се появи главоболие, безсъние и уринарна инконтиненция.

Причините за поява на кашлица може да бъдат от различен характер. Най-често това са грип или настинка, но може да бъдат и сенна хрема, тютюнопушене, астма, туберкулоза, белодробен карцином и др.

Възможно е кашлица да се предизвика и от силен стрес или поради излагане на замърсен или много топъл въздух..

Съветът на HubavaJena: За да се сдобиете с първокачествени хомеопатични продукти, последвайте линка и разгледайте продуктите на аптеки „Витания“.

Кога да потърсим лекар

При продължаваща близо седмица кашлица и без изгледи за подобрение в състоянието, това може да е знак за някакво заболяване и се изисква лекарска помощ. Особено наложително е в случаи, когато:

– Дишането е затруднено.
– В изкашлянето има кръв.
– Преглъщането е трудно.
– Изпитват се болки в гърдите.
– Гласът се губи или е дрезгав.
– Губят се рязко килограми.
– Лицето и гърлото оттичат.

За да бъде лекувана успешно кашлицата, трябва да се изясни причината за появата й. Неглижирането може да доведе до развитие на тежки усложнения, като например – пневмония. Има риск от превръщането на болестта в хронична, което ще изисква много сериозно и продължително лечение.

Как и кога помага хомеопатията?

Лечението с хомеопатични лекарства има големи предимства – липса на токсичност и добра клинична ефективност. Друго предимство е, че хомеопатия при кашлица и при друго състояние лечение може да се провежда едновременно с конвенционалното и лекарят хомеопат да използва за поставяне на диагноза съвременните методи и средства.

Какъв хомеопатичен медикамент ще бъде избран при кашлица, зависи от индивидуалните симптоми. Взема се под внимание не само каква е кашлицата – например суха или влажна, но и кои обстоятелства са я отключили и как реагира болният – с наличието на жажда, висока температура и др.

хомеопатия при кашлица
Хомеопатия при кашлица – кога и как може да помогне?

Използването на хомеопатия при кашлица е ефективно, ако има съответствие между специфичните симптоми на болния и показанията на лекарствата. Това означава да се предвидят обстоятелства като: влошаване или не на кашлицата през нощта, с хрипове ли е, трудно ли става отделянето на храчки, влошава ли се от студ, топлина, лежане или движение и др.

Прочетете още: Хомеопатия при хрема – помага ли?

Разликите в симптомите, които придружават кашлицата, са от значение при прилагането на хомеопатия. Сред най-честите случаи, от които зависи избора на хомеопатично лекарство, са:

Кашлица, появила се внезапно

Често след продължителен престой на студен вятър може да се предизвика кашлица. Характерно за нея е, че е постоянна, суха и остра. Появата й може да е внезапна или по време на сън, или ако се премине на топло място от по-студено.

Суха и болезнена кашлица

Ако кашлицата е суха, когато се вдиша силно може да има болка, а поради сухото гърло и устна кухина се изпитва постоянна жажда.

Дразнеща и суха кашлица

Може да е в резултат на гняв и силни емоции или след дълго пребиваване във ветровит ден навън. Този вид кашлица обикновено се засилва вечер или през нощта, а болният може да стане много раздразнителен.

Кашлица с дълги спазматични пристъпи

Силната кашлица със спазматични пристъпи може да доведе и до повръщане. Характерно е също и усещането на болния за стягане в областта на гърлото и гърдите.

Силна, „лаеща“ кашлица

В тези случаи усещането е за запушено гърло и сухи дихателни пътища. Слузестият секрет в гърлото причинява постоянна нужда от покашляне. По време на сън или в легнало положение се наблюдава влошаване, а подобрение – от топлина, топли храни и вдишване на топла пара.

Силна и болезнена кашлица с храчки

Обикновено в този случай гърлото е възпалено, образуват се храчки, а пристъпите на кашлица са силни и болезнени.

Кратка и леко дразнеща кашлица

В повечето случаи тя съпровожда началото на заболяването, когато има повишена температура, главоболие, възпалено гърло и сухота в устата.

Остатъчна кашлица

Често след преболедуване от грипен вирус кашлицата продължава дълго. Хомеопатично лекарство може да омекоти тежка и раздираща кашлица, която не води до отделяне на секрет.

Видовете кашлица и съпровождащите я симптоми винаги се различни и затова изискват индивидуално лечение. Макар че всеки има достъп до хомеопатични лекарства и без рецепта и по принцип те са безвредни, хомеопатия при кашлица трябва да се провежда от специалист, който да постави точната и правилна диагноза и да назначи най-подходящата терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *