ЗДРАВЕ

Бенки – всичко, което трябва да знаем

Кожата е най-големият орган, които притежаваме и заслужава специално внимание. Въпреки че през годините тя се променя – и това е съвсем нормално, има една част от нея, която трябва да следим по-изкъсо, а именно нашите бенки. Те са кожни образувания, които се получават при натрупване на пигментни клетки – меланоцити. Всеки човек има средно между 10-40 броя по цялата кожа и ако те са от обикновения тип бенки, не биха представлявали никаква заплаха за вас. Има обаче няколко неща, за които е добре да внимавате и да знаете, за да предотвратите по-нататъшни проблеми.

Бенките могат да бъдат два вида – вродени и придобити. Вродените се появяват още със самото раждане или в първите години от живота. Придобитите се появяват през пубертета и броят им може да се увеличава. Лесно може да разберете дали всичко е наред с вашите кожни образувания, като ги разгледате и погледнете за тези характеристики:

Обикновена бенка (доброкачествена)

– тя е със заоблена или овална форма

– има гладка и равна повърхност

– границите и са ясно изразени, няма назъбени участъци

– има един цвят, обикновено от светло до тъмнокафяво или розово

– размерът и е около 5 мм

– не трябва да ви създава никакви раздразнения 

– нормално е да се появят през ранното детство и да нарастват по време на пубертета

– по време на бременност също е възможно да променят своята големина и форма

За жалост, не всички бенки са доброкачествени, затова е много важно да се следи тяхното развитие. В следващите характеристики ви показваме за кои неща трябва да внимавате.

Атипична бенка

– има неправилна форма 

– повърхността и е грапава или люспеста

– някои от участъците и може да са по-набъбнали 

– размера и е по-голям от 5 мм

Трябва да внимавате и за:

– възпаления, които не изчезват до ден-два

– промяна на горния слой на бенката – кървене или поява на възел

– зачервяване, подуване

– сърбеж, болка, силна чувствителност 

Появата на някои бенки е следствие на здравословен проблем или може да са наследени по семеен път. Въпреки това, превантивните мерки са най-доброто, което може да направите. По-долу ви изброяваме няколко препоръки, на които е добре да обърнете внимание.

Прочетете още: Често задавани въпроси: Как да се грижим за себе си по време на пандемия?

Препоръки:

– избягвайте продължителното излагане на слънце през летните месеци

– използвайте задължително слънцезащита, която предпазва от UVA и UVB лъчите

– не забравяйте и да подновявате своя крем поне на всеки два часа

– часовете между 11-15 ч. са считани за най-опасни под слънчевите лъчи, затова гледайте да сте на сянка, ако не през цялото време, то през половината

– проверявайте големината и развитието на вашите бенки редовно, а там, където не се виждате, помолете някой близък за помощ

– независимо дали виждате промяна във вашите бенки, или не, добре е да посетите специалист поне веднъж в годината за ваше лично успокоение и за профилактика

Често задавани въпроси:

Може ли да се използва солариум, ако имате бенки?

– Препоръчваме ви първо да се консултирате със специалист и да изслушате мнението му. След всяка процедура, на която се подложите, наблюдавайте за някакви промени върху и около бенката. Може да използвате слънцезащита, но само върху участъка на кожното образувание. 

Могат ли да се махат бенките?

– Да, могат. Има различни процедури, които се предлагат. Отново първо трябва да се консултирате със специалист, за да видите дали вие подлежите на такъв тип процедура. Има определен период, през който е препоръчително да се извършват такъв тип процедури (обиковено есенно-зимния) и определени критерии, на които трябва да отговаря вашата бенка, за да може тя да бъде премахната безопасно. Не се препоръчва подобна интервенция по време на бременност. 

Може ли да се премахнат бенките по естествен начин?

– След като сте посетили специалист и сте изяснили, че вашите бенки не са злокачествени и няма от какво да се притеснявате, може да опитате няколко домашни трика. С повече търпение и редовна употреба те могат да доведат до намаляване или изчезване на бенката. Първият метод е на намажете мястото на бенката със сок от лук и да оставите да подейства за няколко часа. След 3 седмици ще забележите значителна разлика във външния ѝ вид. Вторият начин за премахване на нежеланото образувание е чрез ябълков оцет. С помощта на тампонче за грим навлажнете желаното място и изчакайте поне 1 час. Повтаряйте всеки ден, докато не видите резултати. Ако ябълковият оцет ви причинява раздразнение ще трябва да спрете. Последното ни предложение е маслото от чаено дърво. С помощта на клечка за уши, потопена в маслото, потъркайте мястото на бенката. Отново повтаряйте всеки ден до постигане на желания ефект.

Прочетете още: Как да защитим косата си от вредните UV лъчи?

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *