УСПЕШНА

Как да бъдем продуктивни вкъщи?

Извънредното положение принуди много хора да работят от вкъщи – и докато в началото идеята да сме сами и да имаме пълна власт над деня си звучеше примамливо, вече с напредването на времето става все по-трудно да бъдем продуктивни. Да намерим вдъхновение и енергия, за да свършим всичко, за някои се оказва мисия невъзможна – у дома е пълно с изкушения, които пречат на концентрацията ни.

Но тъй като сега нямаме избор, а работата си тече с пълна сила, ето някои съвети как да справим с липсата на производителност.

Направете си собствен работен кът

Често просто ни е трудно да се настроим, че трябва да работим у дома. Свикнали сме вкъщи да е мястото, където снемаме напрежението, натрупано в офиса през дългия работен ден и ни е трудно да се съсредоточим в домашна обстановка.  Затова си намерете ваше кътче, което е изолирано и спокойно и го определете за временно работно място. Така то ще се превърне във вашия своеобразен офис – постепенно ще свикнете с него и няма да ви е толкова странно, че работите от вкъщи.

Изградете си рутина

Това звучи трудно, особено в домашна среда. Приемливо е известно време да търсите баланс в деня си, да сте произволни и хаотични, но ако този период продължи прекалено дълго, това ще попречи на продуктивността ви. Затова е добре да започвате и приключвате деня си по едно и също време, като също така си определите някакви ориентировъчни часове за работа и почивка – така няма да смесвате двете в едно.

Прочетете още: Работа от вкъщи – За и Против

Елиминирайте разсейващите фактори

Ясно е, че ако имате малки деца например, това е невъзможно, но все пак има някои фактори, за които можете да се погрижите. Става дума за телефоните – те задължително трябва да са далеч от вас, докато работите. Сложете ги в безшумен режим, за да не се разсейвате всеки път, когато някой ви потърси. Също така, добро средство да изолирате шумовете наоколо са слушалките.

Разведрете кътчето си

Ако все още ви е трудно да се концентрирате, може би трябва да разведрите избраната от вас работна локация. Започнете като добавите нещо зелено във вашето работно кътче, тъй като този цвят повишава производителността. След това обърнете внимание на ароматите, добавете такива миризми, които на вас ви действат ободряващо или успокояващо, а ако няма такива, заложете на нещо универсално, например мента, която доказано повдига настроението или пък цитруси. И не на последно място, макар и да звучи очевидно, проветрявайте по-често помещението, в което работите.

Не забравяйте да се социализирате

Това, че сме дистанцирани физически от близките и колегите си, не означава, че трябва да се затваряме в себе си. Общувайте активно – това може да повлияе положително на мотивацията ви. Окуражавайте се един друг и не губете вдъхновение – така работата от вкъщи отново може да ви се стори лесна и приятна.

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *