Антиоксиданти – какво трябва да знаем за тях?
Антиоксидантите представляват вещества, които се борят със свободните радикали, с токсините и тежките метали. Антиоксидантите са молекули, които са изключително полезни за организма и имат отпускащо действие. Те попадат в организма чрез приемането на храната.
Свободните радикали представляват нестабилни молекули. Те атакуват здравата клетка и я увреждат. Те нанасят вреди върху ДНК на клетките, което води до заболявания, едно от които е рак. Свободните радикали се произвеждат от естествените процеси на организма, но може да се дължат и на външни фактори, като цигарен дим, алкохол, замърсяване или слънчева светлина.
За да поддържаме добро здраве, е необходимо всекидневно да си набавяме антиоксиданти чрез храната. Можем също да си ги набавяме и чрез прием на хранителни добавки. Ползи от антиоксидантите се забелязват при:
- Сърдечно-съдови заболявания;
- Заболявания на очите;
- Слаба имунна система;
- Нарушения в настроенията;
- Нарушения в паметта.
Съществуват най-различни антиоксиданти в природата. Например бета каротинът подпомага имунната система, полезен е за очите и предпазва кожата от слънчеви изгаряния. Ликопенът също е силен антиоксидант. Той забавя процеса на стареене на кожата, подпомага сърдечната дейност, предпазва от рак, мускулна дегенерация и др. Флавоноидите предотвратяват възпалителните процеси. Полезни са при астма, диабет, алергия, дерматит, разширени вени, язва и др.
Храните, които са богати на антиоксиданти, са:
- Сини сливи – с богатото си съдържание на витамини съдействат при борбата с рака. Те съдържат витамин А, витамини от групата B, витамин С, магнезий, калий, калций и др. Освен това приемът на сини сливи понижава холестерола и подпомага здравето на костната система.
- Малини – те подпомагат сърдечната дейност. Съдържат голямо количество антиоксиданти и задължително трябва да присъстват в менюто на хората, които искат да се хранят здравословно.
- Червен/шарен боб – той оказва благоприятно въздействие върху костната система, зъбите и сърдечно-съдовата система. Подпомага храносмилането.
- Червени боровинки – подсилват имунната система, лекуват инфекции на пикочните пътища и действат благоприятно при сърдечни заболявания.
- Орехи – помагат за засилване на имунитета. Подходяща храна са за страдащите от диабет и рак.
- Боровинки – понижават кръвната захар и са полезни за сърцето.
- Къпини – те съдържат най-голямо антиоксиданти. С богатото си съдържание на витамин С са изключително полезни за имунната система. Употребата им е подходяща за превенция на раковите заболявания.
Автор: Катя Благоева
Pingback: 6 неща, които ще се случат, ако ядете по 1 краставица дневно