ЗДРАВЕ

Левурда или див чесън – изключително полезна за здравето

Левурда, позната още като див чесън, мечи лук и чремош наподобява обикновен чесън, но  същевременно и се различава от него. Наричана е мечи лук, понеже тя е първото нещо, с което кафявата мечка се храни след зимния си сън.

На пръв поглед с нищо не се различава от обикновено градинско цвете. Листата й приличат на тези на момината сълза и често може да бъде объркана с нея. Подобно на лука и чесъна, левурдата притежава луковица и подземно стъбло, а вкусът наподобява този на лука.

Левурда притежава антибактериални свойства. Тя съдържа витамин С, манган, магнезий, желязо и др. Позната е като лечебна и здравословна храна от древни времена. Древните индианци са я употребявали при астма, хипертония и като отхрачващо средство. През вековете  по време на битки войниците са я употребявали за подсилване на имунитета и за предпазване от стомашни заболявания. Левурда помага и за намаляване на възпалителните процеси, полезна е при стомашни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол. Консумацията на див чесън може да понижи възможността от появата на артрит и други възпалителни заболявания. Полезен е и за предпазване от рак. Засилва имунитета и лекува настинки и вируси и помага за детоксикация на тялото. Смята се, че лекува и циреи. Освен това се използва за захранване на кравите, за да дават по-голямо количество мляко.

Полезните действия на левурдата са следните:

  • Противомикробно и противовъзпалително действие – подобно на чесъна, листата й действат противоглистно и прочистват организма от най-различни микроби и чревни паразити.
  • Антисклеротично действие – съдейства за намаляване на холестерола и по този начин подобрява сърдечната дейност.
  • Помага при отпадналост, авитаминоза. Заради богатото си съдържание на витамини – особено витамин С, калций, калий, желязо, фолиева киселина и др., – дивият чесън има благоприятно въздействие при пролетна авитаминоза и обща отпадналост.

Освен като полезна за здравето храна, левурда се употребява често в кулинарията под формата на салати и сос песто. Добре е да се употребява прясна и да се държи в хладилник не повече от два-три дни. Важно е да се знае също, че термичната обработка отнема полезните й качества.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *