РЕЦЕПТИ

Рецептата на шеф Андре Токев за козунак и агнешко

Шеф Андре Токев стана популярен у нас още преди години покрай кулинарното си предаване по ТВ 7. Славата му неимоверно нарасна с участието му като ментор и жури в телевизионния формат MasterChef.

Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи. Притежава дипломата Masterchef Degree. Работил е като главен готвач в известни хотелски вериги по света. Сервирал е своите ястия на мегазвезди и политици от световна величина. Неговите гозби са опитвали Ангела Меркел, Бил Клинтън, Борис Бекер, Дъстин Хофман, Виталий и Владимир Кличко, Шарън Стоун, Джон Кери и много други.

Повече от 15 години шеф Токев журира на престижни състезания за професионални готвачи в цяла Европа.

Дете от смесен брак между германка и българин, от детството си до днес живее и в двете страни – Германия и България. Казва, че се чувства гражданин на света. Когато му омръзне в София, заминава за Берлин или обратно.

Женен е, има две дъщери. Голямата е уеб дизайнер – занимава се с IT технологии. Тя живее и работи в Берлин. Малката му щерка се е посветила на актьорското майсторство.

Ерудиран мъж и естет, той е от хората, които умеят да ценят традициите. Затова държи всеки Великден да събира цялата си фамилия, за да са всички заедно на празника.

Днес ви предлагаме великденските рецепти на шеф Андре Токев за козунаци и агнешко печено.

Козунак

Необходими продукти:

1 кг брашно

250 мл прясно мляко

250 мл олио или мас

300 гр захар

5 – 6 яйца

1 кубче мая

2 ванилии

кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:

С половината от млякото и с 1 – 2 с. л. брашно се разбърква маята. Оставя се да набъбне.

Яйцата и захарта се разбиват в купа. В нея се излива олиото, останалото мляко и набъбналата мая. Сместа хубаво се разбърква. Прибавя се пресятото брашно, ванилията и настърганата лимонова кора.

Замесва се меко тесто, което трябва да престои на топло 2 часа, за да втаса.

После тестото се премесва наново, оформя се на плитка и се поставя в тавата, в която ще се пече. Изчаква се още 1 час да втаса.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

агнешко
Хубавото агнешко месо е задължително на трапезата за Великден

Печено агнешко

Леко осоляваме порциите месо и ги запържваме в зехтин. Слагаме ги в тава, а в същата мазнина, където сме запържили месото, запържваме връзка пролетен чесън и лук, както и няколко моркова. Зеленчуците трябва да придобият златист цвят.

Добавяме 1 с. л. доматено пюре. Когато течността се изпари, наливаме съвсем малко червено вино. Доливаме и малко вода.

Така приготвения сос изсипваме в тавата с месото. Печем във фурната около 20 минути на 220 градуса. После намаляваме температурата на 100 градуса и го оставяме да се пече около 6 часа.

Подготви: Гана Василева

5 thoughts on “Рецептата на шеф Андре Токев за козунак и агнешко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *