ЗДРАВЕ

Защо е полезно да ядем люти чушки?

Много хора недолюбват лютите чушки и не ги слагат на трапезата си. Но не знаят колко много губят! Защото лютите зеленчуци и подправки са източник на здраве.

Те притежават способността да убиват микробите в организма. Подсилват имунитета ни и пречистват кръвта. Зареждат ни с витамините А, В, С, които имат благотворно въздействие върху цялостното ни здравословно състояние.

Скорошно изследване, публикувано в British Medical, доказва за пореден път, че това е едно от най-мощните средства за дълголетие. Редовното консумиране на люто удължава с години живота ни.

Алкалоидът капсаицин, който лютите чушки съдържат, е причина за лютивината им. Той предизвиква отделянето на повече стомашни сокове, с което значително се подобрява храносмилането. Стимулира работата на стомаха, прочиства червата, съдейства за отделянето на холестеролните натрупвания.

Консумацията на люти чушки има отношение и към правилното функциониране на сърцето, подпомага кръвообращението. Затова се счита за превантивна мярка срещу сърдечните заболявания.

Лютите чушки и пиперки, както и червеният пипер, приготвен от тях, понижават високото кръвно налягане, борят се с лошия холестерол. Яденето на люто пречиства организма, освобождавайки го от токсините.

Не на последно място, тези пикантни зеленчуци имат свойството да намаляват болката, повишавайки прага ни на търпимост. Техният капсаицин въздейства върху рецепторите ни за болка. На практика той влияе върху нервните сигнали по същия начин, както упойката.

Ето защо билколечителите предлагат тинктура от люти чушки при болки от ревматизъм, плеврит, артрит, зъбобол, перикардит.

люти чушки
Лютите чушки крият някои безспорни ползи за здравето.

Също така лютивата храна предизвиква производството на ендофин в тялото, който повишава настроението ни, кара ни да изпитваме удоволствие и наслада, снижава нервното напрежение, успокоявайки нервите.

Лютото се препоръчва на хора, страдащи от липса на апетит, понеже драстично го повишава и помага за разяждане.

Разбира се, прекаляването с големи количества люти чушки не е желателно. Както всяка злоупотреба и тази би имала лоши последствия – може да предизвика гастроентерит или увреждане на бъбреците. Болни с обострени гастрити и язви трябва да забравят за лютото, колкото и да го обичат.

Ако не можете да понасяте лютивината, престрашете се да си хапвате по мъничко от върха на лютата чушка. Постепенно и неусетно нивото ви на търпимост ще се увеличи до такава степен, че без люти чушки няма да сядате на масата. Ще ги заобичате, в което няма лошо – те наистина даряват здраве и дълъг живот.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *