3 свежи идеи за лесна вечеря
Днес сме ви приготвили не една, а цели три рецепти за интересна и вкусна вечеря. Ако се чудите какво да приготвите за вашите близки или гости, ако напоследък се чувствате изчерпани откъм идеи, то нашата поява е точно навреме с любопитните вкусотии, които сме подбрали.
Отделете си половин час в кухнята, запретнете ръкави и пригответе някое от изкушенията, които избрахме за вас. А след това ще се радваме да споделите как са се получили.
Рататуй
Време за приготвяне: 35 мин.
Количество: 4 порции
- 200 г тиквички
- 200 г патладжан
- 200 г чушки (червени или жълти)
- 200 г червен лук
- 2 скилидки чесън
- 200 г домати
- 150 мл маслиново масло
- сол на вкус
- 1 стрък магданоз
На доматите се прави прорез под формата на кръст, бланшират се, докато кожата започне да се отделя, и се обелват. Семките се отстраняват, а месестата част се нарязва на кубчета. Патладжаните, тиквичките и лукът се режат на кубчета с размер 2х2 см. Тиквичките, патладжаните и чушките се запържват поотделно, като за всяко пържене се доливат 20 мл от маслиновото масло. После се запържва лукът с малко мазнина, прибавя се ситно нарязаният чесън и се пържи за кратко, колкото да побелее. Сипват се доматите, пържат се за кратко и в съда се връщат всички зеленчуци. Посолява се, поръсва се с наситнен магданоз, полива се с останалото маслиново масло и се поднася. Ако се притеснявате от пърженето като процес, можете да изпробвате уред като еър фрайър, например.
Паста с риба тон и домати
Време за приготвяне: 20 мин.
Количество: 4 порции
- 400 г фусули (или макарони)
- 500 г домати
- 320 г риба тон от консерва
- 60 г черни маслини без костилки
- 30 г каперси
- 40 г сирене „Грана падано“
- 100 мл маслиново масло
- сол и чен пипер на вкус
- 1 стрък пресен магданоз
Пастата се вари в подсолена вода. Маслините се режат на кръгчета. Рибата се отцежда добре от мазнината. Доматите се режат на кубчета. В съд се загряват 60 мл маслиново масло, слагат се доматите и се запържват за кратко. Прибавя се рибата, разбърква се и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Пастата се отцежда добре, овкусява се с останалото маслиново масло и се разпределя в чинии. Сипва се сосът, прибавят се каперсите и маслините, настъргва се сиренето, ястието се декорира с магданоз и се поднася.
Кюфтета със зеленчуци на фурна
Време за приготвяне: 35 мин.
Количество: 4 порции
(за кюфтетата)
- 500 г мляно пилешко месо
- 100 г бял хляб (само средата)
- 100 мл прясно мляко
- 80 г червен лук
- 1 скилидка чесън
- 100 г спанак
- 1 яйце
- сол на вкус
(за зеленчуците)
-
- 150 г моркови
- 150 г гъби
- 150 г домати
- 30 мл маслиново масло
- 3 яйца
- 200 г заквасена сметана
- 200 мл готварска сметана
- 100 г настъргано сирене „Гауда“
- 40 г настъргано сирене „Пармезан“
- краве масло за намасляване на съда
- 2-3 стръка магданоз
Хлябът се накисва в топлото мляко. Лукът и чесънът се режат на ситно, а спанакът на ивици. Пилешкото се смесва с отцедения хляб, лука, чесъна и спанака, след което се прибавят яйцето и сол на вкус, и сместа се обърква много добре. Оформят се кюфтета с размер 5 см, които се готвят на пара за 8 мин. Морковът се обелва и се сварява. Гъбите се режат на малки парчета, запържват се в маслиновото масло и след това се подсоляват. Доматите се режат на кубчета. Яйцата се разбиват с двата вида сметана, двата вида сирене, като се прибавя и сол на вкус. Към яйчената смес се добавят гъбите и нарязаният на дребни кубчета сварен морков. Подходяща тава се намазва с масло, подреждат се кюфтета, поливат се със соса и на няколко места се сипват доматите. Ястието се запича 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. Декорира се с листенца магданоз и се поднася.
Автор: Надя Манова