СВОБОДНО ВРЕМЕ

25 ноември – Световен ден против насилието над жени

С Резолюция № 54/134 Общото събрание на ООН през 1999 г. обявява 25 ноември за Световен ден против насилието над жени. Целта на честването е повишаване на обществената нетърпимост срещу посегателствата върху личността и достойнството на жените.

Според проучване на Световната Здравна организация в наши дни 35% от жените по света страдат от физически и сексуален тормоз. Около 70% търпят домашно насилие от своите партньори. Близо 50% от дамите в Европейския съюз са преживели физическо, вербално и психическо насилие в даден период от живота си. В повече от 30 държави по света все още се практикува религиозният обред по обрязване на момичетата, което е генитално осакатяване за цял живот. 200 милиона жени в мюсюлманските страни са подложени на това кощунство. Над 80% от жертвите в трафика на хора са жени.

В България една от четири жени е жертва на насилие. То се проявява навсякъде – у дома, на работното място, в обществения транспорт, на улицата. От началото на 2018 г. досега са убити 28 жени от бившите им или настоящи партньори, а 3 деца са умъртвени от бащите си. И това е статистиката само за разкритите и доказани случаи.

Днес, в тази минута, много жени живеят в постоянно безпокойство и страх, измъчвани физически и психически от най-близките си хора. Те се страхуват да потърсят помощ, защото не вярват в нейната ефективност. Срамуват се да признаят за тормоза, на който са подложени, тъй като домашният насилник – баща, съпруг, син или приятел, винаги внушава у жертвата си чувство за вина. Живеят с напразната надежда, че това ще се промени. Но започне ли веднъж, домашното насилие не спира. Те трябва да намерят сили в себе си, за да кажат „Не!” на своето мълчание и търпение. Нека да знаят, че в България успешно работят организации и кризисни центрове, които помагат на жени в беда. Да повярват, че не са сами в страданието си, че могат да се спасят и да започнат живота си отново! Без болка и страх!

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие жени, юноши и деца на фондация „Анимус” – 0800 18 676; 981 67 40;

Център за връзка с Националната агенция за закрила на детето – 02 933 90 50;

Национален спешен телефонен номер – 112, който се набира без код.

Тази година в страната по случай честването стартира кампанията на Зонта клуб „Света София” за борба с насилието над жени и деца. Тя е част от световната кампания на ООН „Orange the world”.

От 25 ноември до 10 декември, когато е Световният ден на човешките права, емблематични сгради и градски пространства по цял свят ще светят в оранжева светлина. В София НДК и Софийската опера и балет също са оцветени в оранжево. На фасадите им грее огромно женско лице със сълза – символ на жените – жертви на насилие. Оранжев ретротрамвай ще пътува по столичните улици, а на гражданите ще се раздават листовки и брошури за популяризиране на инициативата.

От 25 ноември до 10 декември мероприятия ще се осъществяват във всички големи градове у нас. Тази година към кампанията се присъединяват „Столичен електротранспорт”, „Радио СВ такси”, Съюзът на транспортните синдикати в България.

Идеята за отбелязването на този Ден е посланията да стигнат до всяка жена, за да бъде тя добре информирана как и къде трябва да потърси помощ и закрила в случай на нужда. А също и до всеки мъж, за да няма полова дискриминация – да живеем в свят, където се цени и уважава личността и достойнството на всяко човешко същество.

Автор: Гана Василева

2 thoughts on “25 ноември – Световен ден против насилието над жени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *