СВОБОДНО ВРЕМЕ

Топ 5 дестинации на Балканите, които ще съберат стотици лайкове

Пътуванията на нови места са слабост на много от нас, а откриването на интересни обекти не е никак лесно. Знаете, туроператорите ни предлагат едни и същи дестинации – Санторини, Истанбул, Анталия и всички останали, вече досадно банални места за посещение от туристи.

Когато търсим незабравимо изживяване и разполагаме с няколко дни, предпочитаме да видим някое ново, красиво и същевременно интересно място, а защо да не го открием на Балканите?

За да съберете повече лайкове на снимките и същевременно да се „изфукате” с интересна почивка, ето и нашия Топ 5 дестинации на Балканите.

№5 Круя – Албания – Градът е под номер 16 по големина, като се намира на 20 километра от столицата на Албания – Тирана. През Средновековието градът е бил столица на първата автономна албанска държава, а след това и столица на Княжество Албания до XV век, когато е завладян от Османската империя.

Забележително е и разположението на Круя. Намирайки се между планината Круя и реката Ишем, градът разполага с внушителна природа, подходяща за перфектното селфи. Но ако искате да впечатлите приятелите си с интересни и неповторими снимки, можете да посетите Замъка Круя. Това е една от най-важните и отбранителни сгради през XV век, атакувана 4 пъти от Османската империя и овладяла атаките в 3 от случаите. Замъкът е кръстен на владетеля на Кралство Албания през XV век – Герги Кастриоти Скендербег и е един от най-значимите исторически обекти в Албания.

Градът е подходящ за посещение, защото се намира в непосредствена близост до столицата, което ви улеснява, ако желаете да съчетаете почивката си с шопинг релакс.

№4 Брашов – Румъния – Северната ни съседка е  една от най-пренебрегваните дестинации. Намиращ се в Трансилвания, между Южните и Източни Карпати, Брашов впечатлява своите посетители с изключителна природа и исторически обекти.

Счита се, че градът е основан около 1203 година от немски колонисти, а през 1234 е включен в изследването на Норберт Бакмунд за манастирите в Унгария и Трансилвания, под името Корона. През XV век градът е бил силно заселен от български строители, емигрирали от Османската империя и основали българския квартал „Шкеи”.

Най-забележителните обекти в района са Черната църква или църквата на Св. Мария, строена от българи. Тя е издигната между 1383-1385 година на мястото на по-стара църква, за която няма останали много сведения. Легенда разказва как немско момче съобщило на един от строителите, че едната стена е наклонена, а след това работникът го изхвърлил от камбанарията, зарил трупа му и прикрил извършеното. Църквата е построена по немски модел, като в нея са вградени множество статуи. В нея се намира също и орган с 4000 тръби, както и колекция от анадолски килими, дарени от саксонски търговци още през Средновековието.

Друг обект, който със сигурност ще ви впечатли и ужаси, е замъкът Бран, който се намира в непосредствена близост до Брашов. Замъкът е един от най-известните обекти в Румъния, издигнат на хълма над прохода Рукър – Бран, който свързва Трансилвания и Влашко и се вярва, че е бил собственост на най-голямата румънска емблема – граф Дракула.

А ако предпочитате място с гледка, перфектна обстановка за снимка, както и условия за ски спускане, можете да посетите Пояна Брашов, на 13 км. от града. Курортът е място за национални зимни състезания, както и за истински зимен релакс. Най-високата точка в Пояна Брашов е връх Постъвару, който се разполага на 1799 м. надморска височина.

№3  Овчарско-кабларска клисура – Сърбия – Това е един от най-красивите природни обекти на територията на Сърбия. С дължина 20 км. Овчарско-кабларската клисура е живописен пролом на река Западна Морава.  Там се разполагат и редица минерални извори и средновековни бани, използвани за лечение още по Римско време, по-късно и от османските нашественици. На това място е изграден и СПА център през 2011, който значително подобрява развитието на областта.

Установено е, че водата в района може да достигне температура между 350 – 380 градуса по Целзий, което подпомага лечението на ревматитни, артритни заболявания, спортни травми и кожни проблеми.

Районът разполага и с множество манастири, обединени под общото название Сръбска Света гора. Сръбски източници твърдят, че манастирите в Овчарско-кабларска клисура са запазили духовното и артистично богатство на района, натрупано през вековете.

№2  о.Родос – Гърция – Това е един от Додеканезките острови, който се намира повече в близост до Турция, отколкото до Гърция. Този остров разполага с по-близък до Малайзийския климат, отколкото до този в Гърция. Островът е с дължина 79,7 км и има предимно планински релеф в централната си част, който е слабо населен. Именно там можете да откриете редица редки и атрактивни животински и природни видове, като брутски бор и кипарис, родоски елен и най-голямата забележителност в района – черните нощни пеперуди.

Интересен е фактът, че островът е бил заселен още през неолитния период, но сведения за този период почти не се намират. Островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света, както и с редица крепости, акрополи и колони. Това едно перфектно място за снимки, почивка и забавление, извън стандартните курортни места.

№1 Плитвишки езера – Хърватска – Това е един от невероятните природни паркове на територията на Балканския полуостров, който успява да привлече вниманието на всеки. Парка и езерата към него се делят на Горни и Долни, като най-високото е Прошчанското езеро, което се намира на 639 м. надморска височина, а най-ниското, Новаковича брод, което е на 503 м. На територията на парка се намират 20 пещери, а по-голямата част от площта му е заета от гори и поляни.

Този туристически обект обаче не може да бъде посетен за няколко часа. Площта му и всички обекти са толкова големи, че туристите се нуждаят от поне два дни, за да успеят да разгледат забележителностите. Именно затова в природния парк се разполагат десетки къмпинги и хотели, които да осигурят почивка и спокойствие на всеки ентусиаст. За Плитвишки езера е необходимо не само да се заредите с батерия на телефона, но и с достатъчно време, за да се насладите на прекрасната природа.

И на последно, но не по важност, място бих желала да впиша вашето любимо място в България. Въпреки че в тази класация няма включен нито един туристически обект от родината ни, вярвам, че всеки от вас е открил своето място тук, което със сигурност може да му подсигури забавление, почивка и хубави спомени.

Автор: Ирина Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *